Magnifying glass Close

Vogelgriep: miljoenen eendagskuikens zonder water of voer

Miljoenen eendagskuikens wachten zonder eten en drinken op hun bestemming door de vogelgriep.[slide] Fokbedrijven en broederijen mogen de kuikens 72 uur niet vervoeren en veelal zijn de bedrijven niet ingericht om de kuikens langer dan een dag te houden. Landelijk gaat het dagelijks om 2 á 3 miljoen eendagskuikens. 

Op Broederij Lagerwey in Lunteren wachten ook zo’n 300.000 eendagskuikens zonder eten en drinken op hun bestemming, omdat ook deze kuikenleverancier niet gebouwd is om de eendagskuikens langer dan een dag te houden. Eigenaar Wim van der Vechten-Lagerwey: “Wij mogen 72 uur niets vervoeren en wachten op een beslissing uit ‘Den Haag’. Bij ons bedrijf krijgen de eendagskuikens op dit moment ook geen voer en water, dat gebeurt normaal bij de bedrijven waar wij ze aan verkopen.” De kuikens kunnen daardoor letterlijk omvallen. “Ze kunnen het nog even volhouden op de voeding uit de dooier, maar ik weet niet hoe lang jij het volhoudt zonder eten of drinken?”, aldus de kuikenhandelaar in gesprek met inkopers-cafe.nl.  

Vernietigen
De gehele keten is er op ingericht dat de eendagskuikens ook dagelijks met vrachtwagens vervoerd moeten worden. Na drie dagen zijn de keukens niet meer interessant voor de pluimveebedrijven. Van der Vechten-Lagerwey: “ik moet er niet aan denken om de kuikens te moeten vernietigen.”  

Dierenwelzijn
In een zone van ruim 10 kilometer rond de pluimveehouderij in Hekendorp geldt het vervoersverbod langer dan 72 uur, namelijk 30 dagen. Binnen dat gebied liggen 16 andere pluimveebedrijven. Van Stam-Hendriks is een van die bedrijven en koopt eendagskuikens in bij broederij Lagerwey. Eigenaar Wilfred van Stam-Hendriks maakt zich zorgen over de kuikens.”Ik zit er erg mee. Ik heb natuurlijk een financiële schadepost van duizenden euro’s, maar ik moet nu ook denken aan dierenwelzijn. Ik begrijp dat we hier in de directe omgeving geen kippen kunnen vervoeren, maar ik zou er wel een voorstander van zijn als de kippen die ik normaal inkoop bij broederij Lagerwey in Lunteren vervoerd zouden mogen worden naar andere bedrijven buiten het tien kilometer gebied waar mijn bedrijf zit. Dat zie ik graag onder strikte voorwaarden om rampen te voorkomen, maar het welzijn van de kuikens is ook belangrijk.”

Vernietiging
Broederij Lagerwey laat zijn eendagskuikens (zonder voer of water) voorlopig nog even zitten. “Wij doen niets totdat we bericht hebben van de verantwoordelijke instanties.” Toch is er nu al ruimtegebrek voor de kuikens. “Elke dag komen er nieuwe kuikens uit de eieren. Als we morgenmiddag (woensdag) niets horen vanuit Den Haag dan moeten we denken aan vernietiging.” Dat zou dan plaats vinden op het bedrijf zelf. 

Update 8.50 uur woensdag 19 november
De vogelgriep is niet verder verspreid, zo werd dinsdagavond bekend. Inmiddels is het vervoersverbod van 72 uur opgeheven. (Redactie.)

Partner van Inkoperscafé

Wil je alles weten over je mogelijkheden als inkoper bij ?

Ontdek het nu!
Partner van Inkoperscafé

Wil je alles weten over je mogelijkheden als inkoper bij ?

Ontdek het nu!

Reacties

Partner van Inkoperscafé

Wil je alles weten over je mogelijkheden als inkoper bij ?

Ontdek het nu!
Sluiten

Inloggen

of met e-mailadres