Magnifying glass Close

Adblocker is geactiveerd!

Op deze website worden advertenties getoond. Van de advertenties wordt de redactie betaald. De redactie verzorgt het nieuws op deze website. Zonder advertenties geen nieuws. Zou je je adblocker daarom willen uitschakelen

Voedselprijs blijft explosief stijgen

De prijs voor voedsel blijft wereldwijd maar stijgen. In de prijs van etenswaren is al sinds 2007 een stijgende lijn te zien. Voor de komende vier jaar wordt een totale stijging van twintig procent verwacht.

De prijs voor eten is sinds 2007 explosief gestegen. Uit het ‘2013 food and drink inflation report’ blijkt dat ook voor de komende vier jaar een stijging van liefst twintig procent wordt verwacht. Prestige Purchasing, gespecialiseerd in supply chain consulting op het gebied van voedsel, voorspelde al dat de prijzen ook de komende jaren zouden stijgen. De prijzen stijgen met name door een meer geconcentreerde markt, hogere productiekosten, slecht weer en als gevolg van de grondstoffenmarkt. Volgens de onderzoekers kan de inflatie voor eten en drinken nog wel acht tot tien jaar duren.

Slechte oogst
De stijging van de voedselprijzen in 2013 was vooral te danken aan de slechte oogst in 2012. Hierdoor zijn de prijzen van granen, fruit en groenten behoorlijk gestegen. Daarnaast heeft de discussie omtrent het verwerken van paardenvlees in producten bijgedragen aan een stijging. De prijs van vlees is door dit schandaal met ruim veertien procent gestegen. Supermarkten kopen bewuster in door extra goed te letten op paardenvlees. Dit kost de supermarkten meer geld en dat wordt vervolgens weer doorberekend naar de consumenten.

Fikse stijging
Zoals gezegd is er al sinds 2007 een flinke stijging te zien in de prijs voor eten en drinken. In 2014 zal de voedselprijs, naar verwachting, met ruim 3,8 procent stijgen. Consumenten zijn komend jaar ook meer geld kwijt aan frisdrank en alcohol. De prijs van deze producten stijgt met respectievelijk 3,2 en 4,1 procent.

Partner van Inkoperscafé
Partner van Inkoperscafé

Reacties

Partner van Inkoperscafé
Sluiten

Inloggen met

of met e-mailadres