Magnifying glass Close

Voedselfraudeurs worden harder aangepakt

De nieuwe staatssecretaris van Economische Zaken, Martijn van Dam wil korte metten maken met bedrijven die sjoemelen met voedsel. Zij kunnen vanaf 1 juni 2016 rekenen op boetes van 10 procent van hun jaaromzet. Hiermee wordt de maximumboete van 20.000 euro losgelaten.

“De boete van maximaal 20.000 euro werkt niet afschrikwekkend”, zegt Van Dam. “Die wordt gewoon ingecalculeerd door frauderende voedselproducenten. We hebben bij het paardenvleesschandaal gezien dat dit bedrag niet afschrikt. Dat gaan we veranderen. Als ze 10 procent van hun jaaromzet moeten betalen, dan voelen ze het écht”, aldus de staatssecretaris tegen het AD.

Verantwoordelijk
Van Dam wil ook dat bedrijven zich meer verantwoordelijk voelen voor het product dat ze leveren. Langere en complexere voedselketens zorgen ervoor dat het risico van voedselfraude toeneemt. “Nu kan een fabrikant zeggen: in de vijftiende schakel is iets misgegaan. Daar wil ik vanaf. We moeten het zo organiseren dat elke schakel de voorgaande verantwoordelijk kan stellen als er iets niet klopt. Als je kijkt waar de ingrediënten van een kant-en-klaarpizza vandaan komen, dan zitten daar tientallen leveranciers achter uit verschillende landen.”

Partner van Inkoperscafé
Partner van Inkoperscafé

Reacties

Partner van Inkoperscafé
Sluiten

Inloggen met

of met e-mailadres