Magnifying glass Close

Adblocker is geactiveerd!

Op deze website worden advertenties getoond. Van de advertenties wordt de redactie betaald. De redactie verzorgt het nieuws op deze website. Zonder advertenties geen nieuws. Zou je je adblocker daarom willen uitschakelen

Voedselfraude tegengaan door middel van blockchaintechnologie

PwC Nederland en arc-net zijn een samenwerking aangegaan om de voedselindustrie te helpen met het bestrijden van voedselfraude. Beide bedrijven willen daarvoor gebruik maken van blockchain, een innovatieve technologie die veel in de financiële dienstverlening gebruikt wordt. Dat meldt Consultancy.nl.

Voedselfraude is een veelbesproken onderwerp en heeft wereldwijd een nadelig effect op de economie. PwC heeft onderzocht dat fraude in de voedselindustrie zo’n 40 miljard dollar per jaar kost. Daarnaast neemt de kans dat fraude niet wordt opgemerkt steeds meer toe, omdat de ketens van boerderij tot bord steeds langer worden. De twee organisaties hopen door middel van blockchain meer inzicht te krijgen in de supply chain van de voedselindustrie. PwC en arc-net bundelen hun krachten voor de ontwikkeling van een nieuw model, dat het mogelijk maakt om alle ingrediënten van een product van begin tot einde te volgen.

Wat is blockchain
Blockchain is een innovatieve technologie die is komen overwaaien uit de financiële sector. Van oorsprong is het bedacht door de ontwikkelaars van bitcoin. Daar houdt het iedere bitcoin bij, zodat er veel inzicht is in waar en wanneer de bitcoin wordt overgemaakt en naar wie. Doordat alles geregistreerd wordt, is er geen tussenpersoon meer nodig om een betaling goed te keuren.

Supply chain van eieren
Blockchaintechnologie kan ook in de voedselindustrie gebruikt worden. Bijvoorbeeld in de supply chain van producten die eieren bevatten. Elke pallet eieren wordt met blockchaintechnologie geregistreerd. De pallet krijgt een unieke code en is daardoor identificeerbaar. De code bevat allerlei informatie over bijvoorbeeld de teler. Gaandeweg wordt er steeds meer informatie toegevoegd, bijvoorbeeld de temperatuur van de vrachtwagen waarin de eieren worden vervoerd of welke tussenpersonen (tijdelijk) verantwoordelijk zijn geweest voor de eieren. De kans op fraude is zo minimaal.

Partner van Inkoperscafé:
Partner van Inkoperscafé:

Reacties

Partner van Inkoperscafé:
Sluiten

Inloggen met

of met e-mailadres