Magnifying glass Close

Adblocker is geactiveerd!

Op deze website worden advertenties getoond. Van de advertenties wordt de redactie betaald. De redactie verzorgt het nieuws op deze website. Zonder advertenties geen nieuws. Zou je je adblocker daarom willen uitschakelen

Voedingsketen past blockchaintechnologie toe

Voedingsmultinationals als Unilever en Nestlé gebruiken blockchaintechnologie om de gehele supply chain in beeld te brengen. Daarvoor werken de voedingsbedrijven samen met de Amerikaanse techgigant IBM. De bedrijven willen uitvinden hoe de technologie ingezet en uitgebreid kan worden om de productieketen beter in kaart te brengen. Dat meldt De Tijd.

Blockchaintechnologie is vooral bekend van de bitcoin, maar kan ook op andere vlakken worden gebruikt. De technologie helpt bij het volgen van het traject dat door de producten wordt afgelegd. Zo kan er een betrouwbare database worden gecreëerd van de afgelegde weg van bijvoorbeeld eieren. Blockchaintechnologie helpt bedrijven in dezelfde sector bij het opbouwen van een nieuwe vorm van controle en vertrouwen. Ook voor de voedselveiligheid kan het betekenisvol zijn, omdat in een oogopslag duidelijk wordt waar de ingrediënten vandaan komen en wat er onderweg mee gebeurd is.

Identificeerbaar door code
Neem bijvoorbeeld de supply chain van producten die eieren bevatten. Met blockchaintechnologie wordt een pallet eieren geregistreerd. De pallet krijgt een code en is daardoor identificeerbaar. De code is het begin van de keten en bevat onder andere informatie over de teler. Gaandeweg wordt er nieuwe informatie aan de keten toegevoegd. Dit kan handmatig of automatisch. De eieren krijgen zo een uniek label mee dat verschillende informatie bevat.

Vrachtwagen
Ook in bijvoorbeeld de vrachtwagen wordt er informatie opgeslagen. De chauffeur voegt nog een code aan de pallet toe. Een sensor kan tijdens de rit de temperatuur in de vrachtwagen meten en meldt het aan de chauffeur als het te warm of te koud wordt.

Fraude en gesjoemel onmogelijk
Eenmaal aangekomen bij de supermarkt of voedingsproducent, kan alle informatie worden bekeken door het scannen van de code. Zo weet men waar de eieren zijn geweest, in welke omstandigheden en wie er verantwoordelijk voor was. Door blockchaintechnologie kan iedereen die de pallet eieren in handen krijgt, nagaan of alles correct is verlopen. Fraude en gesjoemel is daardoor bijna onmogelijk.

Partner van Inkoperscafé
Partner van Inkoperscafé

Reacties

Partner van Inkoperscafé
Sluiten

Inloggen met

of met e-mailadres