Magnifying glass Close

Adblocker is geactiveerd!

Op deze website worden advertenties getoond. Van de advertenties wordt de redactie betaald. De redactie verzorgt het nieuws op deze website. Zonder advertenties geen nieuws. Zou je je adblocker daarom willen uitschakelen

VNO-NCW en MKB-Nederland lanceren actieplan voor stikstofproblematiek

Afgelopen dinsdag legden VNO-NCW en MKB-Nederland een tienpuntenplan neer waardoor mogelijk toch stikstofuitstoot-veroorzakende bouwprojecten door kunnen gaan. Door te pleiten voor vergunningsvrijstellingen hopen de werkgeversorganisaties de ontstane impasse te doorbreken, bericht het FD.

VNO-NCW noemt de problematiek een ‘verstikkend stikstofslot’ en pleit voor structurele oplossingen, ook om natuur en economie in balans te brengen. In het tienpuntenplan stellen de werkgeversorganisaties onder andere voor de maximumsnelheid rond natuurgebieden van 130 km/u terug te brengen naar 100 km/u. Bouwprojecten die alleen stikstofuitstoot opleveren in de bouwfase zouden moeten worden vrijgesteld en hanteer de eerder ontwikkelde drempel van 1 mol stikstof per hectare per jaar voordat een vergunning nodig is. Daarnaast moeten bedrijven begeleid en geadviseerd worden, onder andere door een nationaal expertisecentrum op te richten en een rekentool beschikbaar te stellen.

Door de uitspraak van de Raad van State in mei dit jaar liggen plotsklaps 18.000 bouwprojecten stil in Nederland, ook bouwprojecten die de uitstoot van broeikasgassen op de lange termijn juist moeten tegengaan, zoals de bouw van windmolenparken. De Raad van State stelde dat het Nederlands stikstofbeleid in strijd is met Europese wet- en regelgeving. Dat leidde direct tot het stilleggen van allerlei bouwprojecten.

ABN Amro berekende eerder al dat hierdoor voor ruim 14 miljard euro aan bouwprojecten stil komt te liggen en dat de huidige woningtekorten nog verder zullen oplopen. Werkgeversorganisatie VNO-NCW waarschuwt daarnaast voor de gevolgen van de stikstofimpasse. Als er niet snel een oplossing gevonden wordt kan de uitspraak van de Raad van State grote gevolgen hebben voor de werkgelegenheid en de Nederlandse economie als geheel.

Partner van Inkoperscafé
Partner van Inkoperscafé

Reacties

Partner van Inkoperscafé
Sluiten

Inloggen met

of met e-mailadres