Magnifying glass Close

Adblocker is geactiveerd!

Op deze website worden advertenties getoond. Van de advertenties wordt de redactie betaald. De redactie verzorgt het nieuws op deze website. Zonder advertenties geen nieuws. Zou je je adblocker daarom willen uitschakelen

Vijf trends voor toeleveringsketens in 2021

De trends op het gebied van leveranciersmanagement voor 2021 zijn 1. risico en veerkracht, 2. Brexit, 3. ondersteuning kleinere leveranciers, 4. weer meer aandacht voor het milieu en 5. aandacht voor slechte arbeidsomstandigheden. Zo meldt Nevi op basis van een artikel van het Britse Supply Management dat is gebaseerd op interviews met deskundigen.

1. Risico en veerkracht
In 2020 had corona ongekende gevolgen voor toeleveringsketens en bedrijven over de hele wereld. Hierdoor is het beheersen van risico’s en veerkracht ook in 2021 erg belangrijk. Bedrijven gaan door met het toepassen van extra risicobeperkende strategieën, zoals alternatieve sourcingstrategieën, voorraadoptimalisatie en het in evenwicht brengen van sourcing ver weg en dichtbij huis.

2. Brexit
Hoewel er uiteindelijk een brexitdeal tussen het Verenigd Koninkrijk  (VK) en de Europese Unie (EU) is gekomen, zijn er logistieke uitdagingen te verwachten. Het gaat dan met name om transport- en logistieke bedrijven die afhankelijk zijn van de grensovergangen tussen VK en de EU.

3. Ondersteuning kleinere leveranciers
Bedrijven zullen transparant zijn over wanneer ze leveranciers betalen en zo snel mogelijk betalen. Dat zal de economie stimuleren en tegelijk zorgen voor betere relaties tussen inkopers en leveranciers. Hierdoor kunnen ze effectiever samenwerken.

4. Weer meer aandacht voor het milieu
Tot de coronacrisis ontwikkelden duurzaamheidsinitiatieven zich snel. In 2021 komen milieu en duurzaamheid weer hoger op de agenda. Er is meer aandacht voor de CO2-uitstoot van bedrijven vanwege de extra thuisbezorgingen tijdens lockdowns en wisselende verkeersdrukte.

5. Aandacht voor slechte arbeidsomstandigheden
Om slechte arbeidsomstandigheden terug te dringen moeten ondernemingen in 2021 de zichtbaarheid van de arbeidspraktijken in hun toeleveringsketen verbeteren. Dit zal het gemakkelijker maken om de kwaliteit van arbeidsomstandigheden bij directe en indirecte leveranciers te beoordelen. Het risico van slaven- of kinderarbeid in de keten neemt daardoor af en het maakt meer verbeteringen mogelijk.

Bronnen: Nevi, Supply Management

Partner van Inkoperscafé:
Partner van Inkoperscafé:

Reacties

Partner van Inkoperscafé:
Sluiten

Inloggen met

of met e-mailadres

Mis niets en ontvang gratis E-book!

Schrijf je nu in voor de wekelijkse nieuwsbrief. Ontvang het laatste inkoopnieuws automatisch in je mailbox en ontvang het e-book 'De 6 juridische topics bij de inkoop van IT'.
close-link