Magnifying glass Close

Adblocker is geactiveerd!

Op deze website worden advertenties getoond. Van de advertenties wordt de redactie betaald. De redactie verzorgt het nieuws op deze website. Zonder advertenties geen nieuws. Zou je je adblocker daarom willen uitschakelen

Verzekeraars en ziekenhuizen starten pilot voor inkoop dure medicijnen

Ziekenhuizen en zorgverzekeraars gaan gezamenlijk dure geneesmiddelen inkopen. Komend jaar start de eerste pilot met een groep kankermedicijnen, meldt NOS. De samenwerking moet leiden tot een sterkere onderhandelingspositie tegenover farmaceutische bedrijven.

Voor de inkoop van medische hulpmiddelen werken de ziekenhuizen en zorgverzekeraars al langer samen. Maar voor dure medicijnen was er nog geen goede samenwerking. Ook voelden de partijen voorheen geen urgentie, maar inmiddels is de druk flink opgevoerd.

Uitgaven
De pilot richt zich op onderhandelingen over medicijnen voor patiënten met leukemie. De kosten voor deze hematologische medicijnen liggen rond de dertig miljoen euro per jaar. Dit is een fractie van de totale uitgaven aan dure geneesmiddelen. Die stijgen nog steeds en lopen inmiddels tegen de twee miljard euro per jaar. De partijen spreken daarom ook van ‘een eerste gezamenlijke stap’ om toegankelijkheid en betaalbaarheid van dure medicijnen te blijven garanderen.

ACM
De partijen waren in eerste instantie bezorgd dat de Autoriteit Consument en Markt (ACM) de samenwerking niet zou goedkeuren. Als reactie kwam de ACM vorig jaar met een leidraad om de partijen meer ruimte te geven.

Europese aanbesteding
Het gaat in de pilot om medicijnen waar meerdere aanbieders van zijn. Daarom zal er een Europese aanbestedingsprocedure uitgezet worden, waar uiteindelijk één fabrikant uit zal rollen. De verwachting bestaat dat zo’n vijftig tot zestig ziekenhuizen zich bij de pilot zullen aansluiten.

Partner van Inkoperscafé
Partner van Inkoperscafé

Reacties (1)

Jan Prinsen 14 september 2017 08:37 uur

Het lijkt altijd gunstig om met meerdere partijen kwantumvoordeel te behalen, maar er kleven ook nadelen aan! Je kunt als partij een te groot risico voor de markt worden, waardoor de leverancier de risico's indekt door de prijs te verhogen. Door deze aanpak creëer je een sole-supplier, waardoor je na sluiting contract met handen en voeten gebonden bent. Hoe ga je deze risico's in de aanbesteding meenemen?

Partner van Inkoperscafé
Sluiten

Inloggen met

of met e-mailadres