Magnifying glass Close

Adblocker is geactiveerd!

Op deze website worden advertenties getoond. Van de advertenties wordt de redactie betaald. De redactie verzorgt het nieuws op deze website. Zonder advertenties geen nieuws. Zou je je adblocker daarom willen uitschakelen

Vertrouwen producenten daalt, maar blijft positief

Het CBS meldt dat het producentenvertrouwen industrie is gedaald. Dit nam af van 6,7 in april naar 4,7 in mei. Het gaat om het laagste niveau sinds 2016. Het gedaalde optimisme heeft vooral te maken met de verwachte bedrijvigheid en de orderportefeuille. Het productenvertrouwen over de afgelopen twintig jaar is gemiddeld 1,0. Het vertrouwen bereikte in februari 2018 zijn maximum met 10,9 en in februari 2009 een minimum met -23,5. Vanaf oktober 2014 is het productenvertrouwen alleen nog positief geweest.

Bedrijvigheid, orders en voorraden

De producenten waren minder positief over de verwachte bedrijvigheid, orders en voorraden. Toch zijn de waarden voor alle drie elementen nog positief. Het meest optimisme was er in mei bij producenten in de hout- en bouwmaterialenindustrie. Daar steeg het vertrouwen ten opzichte van april. De meeste branches kenden echter een daling van het producentenvertrouwen. In de transportmiddelenindustrie was zelfs opnieuw sprake van een negatief productenvertrouwen. Verder kromp in maart de productie van de industrie 1 procent ten opzichte van maart 2018. In de voor Nederland belangrijke afzetmarkt Duitsland daalde het vertrouwen van de industriële producenten licht in mei 2019. Daarnaast daalde de Duitse industriële productie in maart volgens CBS met ruim 2 procent vergeleken met een jaar eerder.

Partner van Inkoperscafé:
Partner van Inkoperscafé:

Reacties

Partner van Inkoperscafé:
Sluiten

Inloggen met

of met e-mailadres