Magnifying glass Close

Adblocker is geactiveerd!

Op deze website worden advertenties getoond. Van de advertenties wordt de redactie betaald. De redactie verzorgt het nieuws op deze website. Zonder advertenties geen nieuws. Zou je je adblocker daarom willen uitschakelen

Verlaging wettelijke betaaltermijn heeft gevolgen voor inkoopprijzen

Grote bedrijven zouden de facturen van mkb-bedrijven sneller moeten betalen. Mona Keijzer, staatssecretaris van Economische Zaken, werkt daarom samen met Sander Dekker, minister van Rechtsbescherming, aan een wetswijziging voor een kortere betalingstermijn van facturen. Dit valt te lezen op de website van Groenten & Fruit.

Vorig jaar waarschuwde Keijzer al dat de wettelijke betalingstermijn van zestig naar dertig dagen zou gaan als bedrijven er niet zelf in zouden slagen de gemiddelde betalingstermijn terug te brengen. Een evaluatie laat nu zien dat dit niet is gelukt. De betalingstermijn ligt gemiddeld op 41 dagen. Een aantal grote bedrijven heeft de termijn vanwege de coronacrisis zelfs verlengd. Uit een Kamerbrief van Keijzer blijkt dat zij rekening houdt met de negatieve effecten van de kortere betaaltermijn. Nederland hiermee bijvoorbeeld verder af van het EU-beleid. Dit maakt inkopen in het buitenland aantrekkelijker. Verder houdt het ministerie van Economische Zaken er rekening mee dat grote bedrijven meer zullen gaan voor lagere prijzen bij inkoop, waarbij er minder onderhandelingsruimte zal zijn over leveringsvoorwaarden. Ook zorgt de maatregel voor financiële druk op grote bedrijven, wat slecht is voor hun concurrentiepositie ten opzichte van het buitenland.

Betere onderhandelingspositie mkb
MKB-Nederland is tevreden over de wetswijziging. “Dit is goed voor de liquiditeitspositie van kleinere ondernemers én komt tegemoet aan hun doorgaans zwakkere onderhandelingspositie”, aldus voorzitter Jacco Vonhof. Het wetsvoorstel van Keijzer en Dekker gaat dit najaar in internetconsultatie. Daarna moeten de Tweede en Eerste Kamer het nog goedkeuren.

Bron: Groenten & Fruit

Partner van Inkoperscafé:
Partner van Inkoperscafé:

Reacties

Partner van Inkoperscafé:
Sluiten

Inloggen met

of met e-mailadres