Magnifying glass Close

Adblocker is geactiveerd!

Op deze website worden advertenties getoond. Van de advertenties wordt de redactie betaald. De redactie verzorgt het nieuws op deze website. Zonder advertenties geen nieuws. Zou je je adblocker daarom willen uitschakelen

Vergelijking inkoop- en verkoopprijzen bij marge-onderzoek supermarkten

Vanwege een jarenlange discussie over margeverdeling en marktmacht van supermarkten voert de Autoriteit Consument en Markt (ACM) al drie jaar een margemonitor uit. Deze Agro-Nutri Monitor heeft nu voor het derde en mogelijk laatste jaar op rij plaatsgevonden. De overheid financierde het project voor drie jaar, waarbij het onderzoek over de periode 2018 – 2020 het laatste onderzoek was. Hierdoor komt het interessante jaar 2022 met extreme kostenstijgingen en gevechten om marges niet in beeld. Zo bericht Groenten & Fruit.

ACM liet het onderzoek uitvoeren door Wageningen Economic Research dat daarvoor in de boekhouding van de supermarkten kon kijken. Tijdens de drie jaar onderzoek zijn de marges stabiel gebleken, waardoor verdere monitoring volgens de ACM geen meerwaarde heeft. Er lijkt wel bewijs te zijn voor een oneerlijke verdeling van marges en risico’s voor producenten, waardoor vervolgonderzoek nodig is. In het ‘boodschappenmandje’ van de monitor liggen zeven producten. Daarbij lijkt een oneerlijke margeverdeling meer te gelden voor melk en uien en minder voor tomaat en peren.

Oneerlijke verdeling risico’s toeleveringsketen

Uit de eerste twee jaren van het margeonderzoek kwam een verlies voor supermarkten naar voren wat biologische tomaten en peren betreft. Bij het laatste margeonderzoek echter waren biologische tomaten niet meer verliesgevend. De biologische peren waren echter nog verliesgevender geworden.

De gemiddelde marge van supermarkten op groenten en fruit is 5%. De nettomarge bij peren is kleiner en bij biologische peren zelfs negatief. Toch vonden alle biologische perentelers de prijs (zeer) goed. Bij de gewone perentelers ligt de tevredenheid duidelijk lager en zijn de verschillen groter. Zij hebben sterk het idee dat de risico’s oneerlijk verdeeld zijn in de toeleveringsketen.

Inkoopprijzen supermarkten hoger dan verkoopprijzen handel

De cijfers in het onderzoek zijn niet helemaal zuiver. De inkoopprijzen van supermarkten bleken hoger te liggen dan de verkoopprijzen van de handel. Dit zou gelijk moeten zijn, omdat het dezelfde transacties betreft. Hierbij zou import een rol kunnen spelen en het schommelen van beschikbare volumes in een jaar.

Bron: Groenten & Fruit

Partner van Inkoperscafé:
Partner van Inkoperscafé:

Reacties

Partner van Inkoperscafé:
Sluiten

Inloggen met

of met e-mailadres

Mis niets en ontvang een gratis e-book!

Schrijf je nu in voor de wekelijkse nieuwsbrief. Zo krijg je het laatste inkoopnieuws automatisch in je mailbox en ontvang je het e-book 'ICT-contracten & contract-management: tips, trucs en juridische valkuilen.'