Magnifying glass Close

Adblocker is geactiveerd!

Op deze website worden advertenties getoond. Van de advertenties wordt de redactie betaald. De redactie verzorgt het nieuws op deze website. Zonder advertenties geen nieuws. Zou je je adblocker daarom willen uitschakelen

Vereiste inkoopcompetenties nemen flinke wending in de toekomst

Verschillende Europese universiteiten trekken de conclusie: waar vandaag de dag communiceren, onderhandelen en klantgerichtheid belangrijke competenties zijn van een inkoper, neemt dat in de toekomst een radicale omslag naar duurzaamheid, automatisering en strategisch denken. Dat blijkt uit het eerste deel van het onderzoek Project PERFECT.

Voor Project PERFECT werkt de Universiteit Twente samen met de Technische Universität Dortmund (Duitsland), Hochschule Mainz (Duitsland), Staffordshire University (Groot Brittanië) en Lappeenranta University of Technology (Finland). Vanuit het Erasmus+ programma van de Europese Unie hebben de partijen een subsidie van ruim 430.000 euro gekregen om een Europees Inkoop onderwijsprogramma op te zetten.

Inkoop-toolbox
“Het doel van het project is het opstellen van een PAN European Purchasing Curriculum, oftewel een soort inkoop-toolbox”, vertelt Holger Schiele, professor inkoopmanagement en initiatiefnemer vanuit Universiteit Twente. “We willen objectief vaststellen welke competenties een succesvolle inkoper heeft, wat de vraag uit de markt is en waar we vervolgens het onderwijs op aan kunnen passen. Nu zou het kunnen zijn dat een inkoper bepaalde competenties leert, die maar beperkt nodig zijn in de praktijk. Of dat een inkoper die van school af komt juist competenties mist die nodig zijn in het veld. Daar willen we achter komen.”

Competenties
Inmiddels heeft het team de eerste fase van het onderzoek afgerond, namelijk 46 interviews binnen 16 bedrijven in verschillende landen, industrieën en met verschillende groottes. Uit de interviews is gebleken dat bedrijven het op dit moment belangrijk vinden dat inkopers goed kunnen communiceren, onderhandelen, een klantfocus hebben, besluiten kunnen nemen en conflicten effectief kunnen oplossen. De gewenste inkoopcompetenties maken in de toekomst wel een flinke wending, dan wordt namelijk duurzaamheid, e-procurement, big data, strategisch denken en strategisch sourcen van groot belang.

Onderzoek onder inkopers
Op dit moment zijn de onderzoekers bezig met het uitzetten van het tweede gedeelte van het project, namelijk een breed onderzoek onder inkopers door middel van een enquête. “Hierin wordt bijvoorbeeld gevraagd naar de tijd die inkopers besteden in verschillende rollen, de focus die zij hebben in hun baan, welke competenties zij bezitten en of ze zichzelf succesvol vinden in hun baan”, aldus Schiele. Bedrijven en organisaties die deelnemen, krijgen vanuit project PERFECT een quickscan van de totaal aanwezige competenties en een benchmark met vergelijkbare organisaties.

Universiteit Twente
De Universiteit Twente biedt al op bachelor en masterniveau inkoopprofielen aan. In deze profielen worden studenten onder andere door middel van serious gaming getraind in strategische inkoop, inkoop in een internationale omgeving en onderhandelingstechnieken. “Onze intentie is om het programma te vernieuwen op basis van de resultaten uit Project PERFECT”, concludeert de professor.

Partner van Inkoperscafé:
Partner van Inkoperscafé:

Reacties (6)

inkoperscafe gebruiker 23 juni 2017 10:38 uur

Fred eens dat deze vaardigheden belangrijk zullen blijven nu en in de toekomst. Aanvulling daarop is dat deze vaardigheden meer en meer ook intern gericht toegepast zullen worden om inkoop in een leidende positie te brengen zodat de duurzaamheid agenda op board niveau als beleid besproken kan worden. De nieuwe richtlijn ISO20400 is daar een mooi handvat voor. De manier waarop je inkoop doet middels e-procurement, gebruik van big data (zeker als dit klant gedrag kan gaan voorspelling) etc zal zeker impact hebben hoe het vak zich zal ontwikkelen. Ik ben heel benieuwd hoe de behoefte van de toekomst (5-10 jaar) in deze snel veranderende wereld vertaald gaat worden naar de onderwijsprogramma's van nu, volgens mij is dat een schier onmogelijke opgave. Maar ben blij dat deze Uni's zich dit als taak hebben gesteld. Ik ga de ontwikkelingen zeker volgen. Arthur Fellinger

Klaas Stek 17 juni 2017 21:34 uur

Beste Peter, Dank voor je complimenten. Kleine aanvulling: vierenhalve ton met vijf universiteiten over drie jaar is 'achterover zitten', maar keihard werken voor weinig. Er moet geld bij en dat is prima. Het inkoopvakgebied is vergeleken met andere business disciplines als accounting & finance of marketing een onontgonnen gebied. Klaas Stek https://surveys-igs.utwente.nl/index.php?r=survey/index&sid=517485&lang=en

Klaas Stek 17 juni 2017 21:29 uur

Beste Fred, Dank je voor je opmerkingen. Ik ben als onderzoeker verbonden aan het project. Er is inderdaad onderscheid aan te brengen in 'know-what' (expliciete kennis) en 'know-why' (theorie) aan de ene kant en 'know-how' aan de andere kant. Voor het gemak zou je naast ervaring ook soft skills tot 'know-how' kunnen scharen. Uit de praktijk en de literatuur blijkt dat er een shift gaande is van de passieve inkoper die niet in directe zin bijdroeg, maar dienstbaar was aan andere afdelingen binnen de organisatie naar een inkoopstrateeg, die zich bezig houdt met new product development, global sourcing en innovation buying. Wij onderzoeken met dit project welke 'know-what', 'know-why' en 'know-how' leidt tot welk inkoopsucces (costs, quality, delivery, innovation, competitive advantage)? Wat moeten we als universiteiten en hogescholen in Europa afleveren aan bachelors en masters om te kunnen voldoen aan de vraag naar inkoopprofessionals. (En die vraag is er! Als onze afgestudeerden hebben onmiddellijk een baan. Werkgevers en recruiters staan aan te poort hen op te wachten.) Inkopers doe die test en benchmark jezelf ! Aan het einde kun je je antwoorden downloaden en vergelijken: https://surveys-igs.utwente.nl/index.php?r=survey/index&sid=517485&lang=en Klaas Stek klaas.stek@utwente.nl

inkoperscafe gebruiker 17 juni 2017 17:22 uur

Dat was ook onmiddelijk de vraag die bij mij opkwam Fred. Ik kan me nog geen andere competenties voorstellen dan de genoemde als een contract opgesteld moet worden waar duurzaamheid een belangrijke rol in speelt.

inkoperscafe gebruiker 13 juni 2017 11:18 uur

Met zulke namen, Fred? Natuurlijk gaat dat goed! Applaus in ieder geval voor deze uni's, die een half miljoen subsidie op tafel weten te krijgen voor dit Europese onderwijsprogramma! We gaan dus eens even rustig achterover zitten, en wachten tot het geld op is, en het studieprogramma in elkaar getimmerd is!

Fred Wittmaekers 12 juni 2017 15:09 uur

Interessant onderzoek. Maar gaat het wel goed? Zeker als je bedenkt dat zaken als communicatieve vaardigheden, onderhandelvaardigheden en conflicthantering daadwerkelijk "vaardigheden" zijn, terwijl duurzaamheid, e-procurement, big data en strategisch sourcen dat niet zijn. Volgens mij zijn dit aandachtsgebieden en blijven de eerder genoemde vaardigheden (waar volgens het onderzoek een "flinke wending" in zou komen) gewoon essentieel voor inkopers om succesvol te zijn.

Partner van Inkoperscafé:
Sluiten

Inloggen met

of met e-mailadres

Mis niets en ontvang een gratis e-book!

Schrijf je nu in voor de wekelijkse nieuwsbrief. Zo krijg je het laatste inkoopnieuws automatisch in je mailbox en ontvang je het e-book 'ICT-contracten & contract-management: tips, trucs en juridische valkuilen.'