Op deze website worden advertenties getoond. Van de advertenties wordt de redactie betaald. De redactie verzorgt het nieuws op deze website. Zonder advertenties geen nieuws. Zou je je adblocker daarom willen uitschakelen
Nederlandse fabrieken krijgen steeds grotere leveringsproblemen. Bijna een vijfde van de fabrieken heeft inmiddels te maken met een haperende productie, onder andere doordat ze maar geen materialen krijgen. Dit bericht de NOS.
De gegevens komen naar voren uit een ING-analyse van cijfers van het Centraal Bureau voor Statistiek (CBS). Een recente rondvraag van het CBS laat zien dat momenteel een derde van de fabrieken helemaal geen belemmeringen heeft bij de productie. Dat lijkt mooi, maar voor corona gold dat nog voor bijna de helft. De belangrijkste belemmering is de toenemende wereldwijde schaarste aan productiemiddelen en materialen. Achttien procent van alle fabrikanten geeft nu aan productieproblemen te kennen door deze schaarse. Dat was eerder dit jaar nog de helft. Vlak voor corona was het zo’n zeven procent. Te weinig geld of medewerkers is juist minder een probleem dan voor corona.
Vraagstijging
De vraag naar producten van de fabrieken is gemiddeld nog wat minder dan voor corona, maar al veel groter dan een jaar terug. Juist deze vraagstijging, naar chips maar ook andere elektronicaonderdelen, plastics en staal, leidde de afgelopen tijd tot problemen in de toeleveringsketen. De wereldwijde productie kan deze vraag nog niet opvangen. Edse Dantuma, econoom bij ING, denkt dat de Nederlandse fabrieken eind dit jaar gemiddeld weer net zo goed draaien als voor corona.
Bron: NOS