Magnifying glass Close

Adblocker is geactiveerd!

Op deze website worden advertenties getoond. Van de advertenties wordt de redactie betaald. De redactie verzorgt het nieuws op deze website. Zonder advertenties geen nieuws. Zou je je adblocker daarom willen uitschakelen

Veel jaarrekeningen niet goed door onjuiste aanbesteding

Accountants dreigen de jaarrekeningen van de meeste gemeenten in Nederland over dit jaar niet goed te keuren. Met dit bericht opent de Volkskrant op 23 september. Debet hieraan is onder meer het niet (correct) aanbesteden bij sommige gemeenten. Dit kan door de verplichte ?rechtmatigheidscontrole? die vanaf deze jaarrekening geldt. leiden tot een afkeurende accountantsverklaring.

Met ingang van 2004 is de accountantscontrole bij gemeenten en provincies aanzienlijk verscherpt. Tot vorig jaar werd alleen gekeken of de jaarrekening klopte. Nu moet de accountant ook verklaren dat een gemeente de wetten en eigen regels opvolgt.

Problemen liggen er onder meer op het gebied van Europees aanbesteden. Uit recentelijk onderzoek in opdracht van het ministerie van Economische Zaken bleek dat van alle gevallen waar een gemeente had moeten aanbesteden. dit slecht in 9% daadwerkelijk was gebeurd. Vooral bij schoonmaakopdrachten en gemeentelijke automatiseringsprojecten blijkt de gemeente nogal eens de plank mis te slaan.

Verder lijken de accountants extra op hun qui-vive te zijn. Door de imagodeuk die de branche kreeg door de fraudeschandalen bij bedrijven als Ahold. Enron en Parmalat is liever streng dan redelijk het motto.

Bron: Europa Decentraal

Partner van Inkoperscafé:
Partner van Inkoperscafé:

Reacties

Partner van Inkoperscafé:
Sluiten

Inloggen met

of met e-mailadres