Magnifying glass Close

Adblocker is geactiveerd!

Op deze website worden advertenties getoond. Van de advertenties wordt de redactie betaald. De redactie verzorgt het nieuws op deze website. Zonder advertenties geen nieuws. Zou je je adblocker daarom willen uitschakelen

Veebedrijven vrezen stijgende grondstoffenprijzen

De warme zomer kan leiden tot slechte oogsten, waardoor de grondstofprijzen voor veevoer stijgen. Veel veebedrijven kunnen hierdoor financieel in de knel raken. In het bijzonder wordt volgens branchemedium Boerderij een tekort aan CCM (Corn-Cob-Mix) gevreesd.

Henk Flipsen, voorzitter van de Nederlandse Vereniging Diervoederindustrie (Nevedi) laat aan Boerderij weten dat het wel duidelijk is dat veevoedergrondstoffen in heel Europa schaars zijn op dit moment. Op welke manier dat de positie van de inkopers gaat beïnvloeden kan hij echter niet zeggen. Dat zal volgens hem per diersoort en voerleveranciers verschillen.

Aardappels
Vanwege de tegenvallende teelt hebben veebedrijven onder meer te maken met een tekort aan aardappelproducten. Volgens Boerderij is het onwaarschijnlijk dat dit opgevuld wordt door import uit het buitenland. De transportkosten zouden hiervoor te hoog zijn, bovendien zijn nog altijd beschikbare zuivelproducten, zoals kaaswei, een goed alternatief.

Maïs
Een groter probleem, zeker voor varkenshouders, is volgens Boerderij, het tekort aan CCM. Vanwege de tegenvallende maïsoogst wordt de maïs die normaal voor CCM is bedoeld nu als snijmaïs gebruikt. Dat levert immers meer op, maar het betekent wel dat boeren CCM uit het buitenland zullen moeten halen. Ook hebben sommige bedrijven bij de eerste tekenen van droogte het aandeel CCM in het voer geminimaliseerd.

Partner van Inkoperscafé
Partner van Inkoperscafé

Reacties

Partner van Inkoperscafé
Sluiten

Inloggen met

of met e-mailadres