Magnifying glass Close

Adblocker is geactiveerd!

Op deze website worden advertenties getoond. Van de advertenties wordt de redactie betaald. De redactie verzorgt het nieuws op deze website. Zonder advertenties geen nieuws. Zou je je adblocker daarom willen uitschakelen

Vattenfall dreigt inkoop kolen Colombia te stoppen

Vattenfall, het moederbedrijf van Nuon, dreigt te stoppen met het inkopen van kolen bij haar kolenleveranciers in Colombia als zij de mensenrechten niet na gaan leven. Het is voor het eerst dat een Europese energiemaatschappij met een eigen beleid op dit gebied komt. Dat meldt de Volkskrant.

Vattenfall gaat nu in gesprek met de kolenmaatschappijen, waaronder Drummond en Glencore. Zij moeten zelf met een oplossing komen om het mensenrechtenbeleid te verbeteren. Doen zij dit niet of voeren ze de plannen niet uit, dan zegt Vattenfall tijdelijk te stoppen met de inkoop van kolen. Als er dan nog geen verandering plaats vindt, dan verbreekt Vattenfall de hele relatie.

Bloedkolen
De Colombiaanse kolenmijnen zijn berucht wegens hun rol in de burgeroorlog in het land. De kolen worden daarom ook wel bloedkolen genoemd.

Bettercoal
Ngo’s zoals Pax pleiten daarom al lange tijd dat energiemaatschappijen moeten breken met Drummond en Glencore, maar de energiemaatschappijen verwijzen voor het mensenrechtenbeleid naar hun Europese samenwerkingsverband Bettercoal. Volgens Pax is Bettercoal een afleidingsmanoeuvre waar de kolenkopers zich achter kunnen verschuilen. Het standpunt van Vattenfall wordt door hen daarom ook gezien als een eerste barstje in het gesloten front van Bettercoal.

Nederland grote afnemer
Nederland is een van de grootste afnemers van de kolen uit Colombia. Uit de Colombiaanse statistieken blijkt dat een zesde van de hele export naar Nederland gaat. Alleen naar Turkije worden meer kolen verscheept.

Partner van Inkoperscafé:
Partner van Inkoperscafé:

Reacties

Partner van Inkoperscafé:
Sluiten

Inloggen met

of met e-mailadres