Magnifying glass Close

Adblocker is geactiveerd!

Op deze website worden advertenties getoond. Van de advertenties wordt de redactie betaald. De redactie verzorgt het nieuws op deze website. Zonder advertenties geen nieuws. Zou je je adblocker daarom willen uitschakelen

Uitbuiting bij vanilleboeren

Niet alleen bij de productie van koffie, cacao en specerijen, maar ook bij de teelt van vanille is sprake van uitbuiting. Dat zegt teler Joris Elstgeest tegen BNR Nieuwsradio. Ook is er volgens hem sprake van kinderarbeid.

De vanillemarkt in Madagaskar wordt door een paar families gedomineerd. Zij zijn degene die de prijsafspraken maken. Zolang de markt geen druk van buitenaf voelt, dus zolang er geen concurrentie is, hoeft er ook niks te veranderen. Dat schrijft NRC op basis van onderzoek van Danwatch.

Danwatch
Danwatch, een bureau voor onderzoeksjournalistiek uit Denemarken, hield 21 interviews met boeren in de regio Sava. Daar wordt de meeste vanille van Madagaskar geteeld. De boeren zeggen dat ze weinig verdienen aan de oogst en dat ze vaak worden bestolen. Daarnaast is er op video- en fotomateriaal kinderarbeid te zien.

Kinderarbeid
De kinderarbeid is ook onderzocht door de International Labour Organisation (ILO), wat onderdeel is van de VN. In 2007 voerde de ILO enquêtes uit onder 8.316 huishoudens in Madagaskar. Die enquêtes gingen over de levensomstandigheden, vooral die van kinderen. Daaruit bleek dat 28 procent van de 5 tot 17-jarigen economisch actief is. In de vanillesector is het percentage van kinderarbeid volgens een recentere evaluatie van de ILO vrijwel hoger.

Uitbuiting
Ook het Nederlandse Fairfood International bracht een rapport uit waar ook uit blijkt dat vanilleboeren in Madagaskar worden uitgebuit. Fairfood baseerde dit resultaat op interviews met focusgroepen en enquêtes die ze in drie dorpen uitvoerden.

Hoge prijs
De prijs van vanille heeft afgelopen jaar het hoogste punt in tien jaar bereikt, maar de vanilleboeren profiteerden daar niet van. Meer dan driekwart van de 80 duizend vanilleboeren in Madagaskar leeft onder de armoedegrens van 1,90 dollar per dag.

Partner van Inkoperscafé:
Partner van Inkoperscafé:

Reacties

Partner van Inkoperscafé:
Sluiten

Inloggen met

of met e-mailadres