Magnifying glass Close

Uitbaters café mogelijk meer vrijheid inkopen bier

Cafés die eigendom zijn van brouwers krijgen mogelijk meer vrijheid om bier in te kopen bij andere brouwers en te onderhandelen over huren. [slide]Dit zou het gevolg kunnen zijn doordat het Britse parlement de soms knellende banden gaat doorsnijden tussen cafés en bierbrouwers. Heineken is in Groot-Brittannië met 1.100 pubs in een markt met 48.000 pubs maar een kleine speler, maar kan ook negatieve gevolgen van nieuwe wetgeving ondervinden, zo bericht het Financieel Dagblad.

De stemming in het Britse parlement, door caféhouders al een ‘historische overwinning’ genoemd, kan ertoe leiden dat uitbaters van een café meer vrijheid krijgen. Nu zijn brouwers vaak leveranciers, pandeigenaar en financier tegelijk, waardoor de ondernemers met handen en voeten zijn gebonden aan de bierbrouwer. De markt verwacht dat het besluit van het Britse parlement leidt tot lagere inkoopprijzen voor bier of lagere huurkosten. In reactie op het nieuws daalde de beurskoers van de grootste Britse cafébezitter, Enterprise Inns.

Heineken
Heineken wil niet vooruitlopen op de mogelijke gevolgen van zo’n nieuwe wet, maar de woordvoerder wijst er wel op dat nog een hele weg te gaan is voor deze er echt is. Dat weerhield de Britse Heineken-directeur David Forde er niet van om het parlement alvast te waarschuwen dat zo’n nieuwe wet investeringen in gevaar kan brengen en cafés schade toe zal brengen. Volgens hem heeft de Heineken-tak Star Pubs & Bars dit jaar £18 mln gestoken in de 1100 cafés.

Nederlandse discussie
In Nederland besloot Heineken na eerdere kritiek dat de brouwer terughoudender is geworden met het bezit van cafépanden. Het bedrijf wil alleen nog panden in eigendom hebben die beeldbepalend zijn voor het concern.

Partner van Inkoperscafé
Partner van Inkoperscafé

Reacties

Partner van Inkoperscafé
Sluiten

Inloggen

of met e-mailadres