Magnifying glass Close

Adblocker is geactiveerd!

Op deze website worden advertenties getoond. Van de advertenties wordt de redactie betaald. De redactie verzorgt het nieuws op deze website. Zonder advertenties geen nieuws. Zou je je adblocker daarom willen uitschakelen

Transport en Logistiek Nederland waarschuwt voor chaos bij brexit

Het Verenigd Koninkrijk (VK) en de Europese Unie (EU) voeren nog moeizame onderhandelingen over hun toekomstige handelsrelatie. Transport en Logistiek Nederland (TLN) adviseert bedrijven echter om zich al voor te bereiden op de brexit. Dit om chaos bij de grenzen te voorkomen.

Een no-deal-brexit wordt steeds meer een reële optie. TLN benadrukt dat ondernemers het resultaat van de onderhandelingen niet af moeten wachten. Volgens Elmer de Bruin, brexit-coördinator bij TLN, is er namelijk al heel veel wel bekend. “Deal of geen deal, brexit is een feit en daar ontkom je straks niet aan.” Uit een rondvraag van TLN blijkt echter dat twintig procent van de logistieke partners zich nog niet heeft voorbereid. “Voor klanten is het vaak niet volledig duidelijk wat de impact van de brexit is op hun totale supply chain. Daardoor stellen ze niet altijd de juiste vragen aan hun leveranciers. Ook bij de brexit zal het principe van de zwakste schakel in de keten gelden. Of het nou een klant van ons, een leverancier of een logistieke dienstverlener is, die zwakke schakel zien we in veel supply chains terug”, stelt Eric Postulart, vicevoorzitter van TLN-deelmarkt Ferrytransport.

Chaos in de havens
Zonder aanmelding bij Portbase of de Douane Entry Summary Declarations (ENS) komen transporteurs straks de veerboot niet op. “Als al die vrachtwagens straks stil komen te staan in de havens ontkom je niet aan een enorme chaos”, beklemtoont Postulart. Naast export en import spelen ook douaneformaliteiten een rol. Verder zullen een langere looptijd, lagere omloopsnelheid van de transportcapaciteit en extra wachttijden voor chauffeurs de transportkosten onder druk zetten. “Of je nou importeur, exporteur, vervoerder, douane expediteur of verlader bent: ga met elkaar in gesprek, audit elkaar en verstevig je supply chain. Denk vooral niet ‘die zal wel voorbereid zijn’, want in veel gevallen is dat dus niet zo”, waarschuwt TLN.

Bron: LogistiekProfs

Partner van Inkoperscafé:
Partner van Inkoperscafé:

Reacties

Partner van Inkoperscafé:
Sluiten

Inloggen met

of met e-mailadres

Mis niets en ontvang een gratis e-book!

Schrijf je nu in voor de wekelijkse nieuwsbrief. Zo krijg je het laatste inkoopnieuws automatisch in je mailbox en ontvang je het e-book 'ICT-contracten & contract-management: tips, trucs en juridische valkuilen.'