Magnifying glass Close

Adblocker is geactiveerd!

Op deze website worden advertenties getoond. Van de advertenties wordt de redactie betaald. De redactie verzorgt het nieuws op deze website. Zonder advertenties geen nieuws. Zou je je adblocker daarom willen uitschakelen

Traditionele houding belemmert duurzame inkoop IT

Een meerderheid van de Nederlandse bedrijven staat nog niet open voor duurzame IT. Slechts een derde van de IT-beslissers houdt rekening met duurzaamheid als criterium bij de inkoop van IT-producten en -diensten. Zo laat onderzoek zien van ABN AMRO in samenwerking met PanelWizard onder bijna zeshonderd IT-beslissers van bedrijven uit alle bedrijfssectoren. Dit valt te lezen op de site van Emerce.

Voor bijna een derde van de bedrijven heeft het ontbreken van een duurzame IT-inkoop te maken met andere prioriteiten. De snelheid, veiligheid en continuïteit van IT staan traditioneel bovenaan bij de inkoopbeslissingen. Daarnaast komt 32 procent niet aan de duurzame inkoop van IT toe vanwege de hoge kosten en ruim een kwart door een gebrek aan kennis. Volgens ABN AMRO is dit een gemiste kans, omdat ‘groene IT’ niet alleen positieve milieugevolgen heeft, maar ook commerciële kansen biedt. Er is een flinke inhaalslag nodig voor het beperken van de ecologische voetafdruk van de IT-sector. De productie en het gebruik van IT zijn bijvoorbeeld goed voor 2,1 tot 3,9 procent van de wereldwijde CO2-emissies. Dit percentage zal in 2040 tussen 6 en 14 procent bedragen door de toegenomen digitalisering van de samenleving.

IT-inkopers
Als grootverbruikers van energie krijgen datacenters nu het meest de aandacht van IT-inkopers. Circa de helft van hen verwacht dat de centers rekening houden met duurzaamheid. Dat is 43 procent voor cloud- en hostingproviders en 41 procent voor IT-hardware-producenten. De IT-inkopers verwachten qua duurzaamheid minder van softwarebedrijven (37 procent). Volgens ABN AMRO kunnen die echter met een energiebewust softwareontwerp veel bereiken. Dit toont aan dat de inkopers van verschillende IT-dienstverleners niet hetzelfde verwachten, terwijl deze wel een gezamenlijke verantwoordelijkheid dragen voor een groenere sector. Verder bereikt deze verantwoordelijkheid niet altijd de ontwikkelaars van digitale diensten aan het einde van de keten. Daarnaast zouden gebruikers en leveranciers de levensduur van IT-apparatuur moeten verlengen, bijvoorbeeld door slim hergebruik van componenten van IT-hardware of door ‘refurbishing’.

Partijen toeleveringsketen
Ruim een kwart van de IT-inkopers schat in dat investeringen in duurzame IT zich uiteindelijk uitbetalen. De aanpak voor duurzame digitalisering is samenwerking en kennisuitwisseling tussen alle partijen in de toeleveringsketen. Verder is volgens ABN AMRO overheidsbeleid van belang bij het aanmoedigen van bedrijven. Dat kan bijvoorbeeld door het subsidiëren van de ontwikkeling van duurzame IT-oplossingen.

Bron: Emerce

Partner van Inkoperscafé:
Partner van Inkoperscafé:

Reacties

Partner van Inkoperscafé:
Sluiten

Inloggen met

of met e-mailadres

Mis niets en ontvang gratis E-book!

Schrijf je nu in voor de wekelijkse nieuwsbrief. Ontvang het laatste inkoopnieuws automatisch in je mailbox en ontvang het e-book 'De 6 juridische topics bij de inkoop van IT'.
close-link