Magnifying glass Close

Adblocker is geactiveerd!

Op deze website worden advertenties getoond. Van de advertenties wordt de redactie betaald. De redactie verzorgt het nieuws op deze website. Zonder advertenties geen nieuws. Zou je je adblocker daarom willen uitschakelen

Top 3 blockchain toepassingen voor ketentransparantie

Blockchain groeit hard in populariteit. De technologie kan namelijk onder andere gebruikt worden om transparantie in de supply chain te vergroten en fraude voorkomen. Hoewel het nog in de kinderschoenen staat, ontpoppen er steeds meer blockchain-initiatieven. Zo zet IBM de techniek in voor een transparante voedingsindustrie, maakt Moyee Coffee zijn supply chain met koffieboeren openbaar en wil BMW met blockchaintechnologie bewijzen dat er geen ‘vuile’ kobalt in de auto’s wordt verwerkt.

In essentie is blockchain een technologie die digitaal vertrouwen mogelijk maakt. Het heeft daarmee het potentieel om bedrijfsprocessen veel efficiënter en betrouwbaarder te maken. Een blockchain vormt een centrale database die wordt beheerd door een netwerk van computers, die allemaal beschikken over een kopie van de database. Wijzigen van de bestaande informatie is niet mogelijk. 

Wat betekent dit concreet voor de praktijk? Hieronder drie toepassingen op het gebied van ketentransparantie waar bedrijven nu al mee bezig zijn. 

  1. Transparante keten van boer tot consument
    Wie zegt dat die fairtrade koffie ook echt fairtrade is? Maakt dat bedrijf zijn beloftes voor eerlijke handel wel waar of is het slechts een loze marketingkreet? Met de toepassing van blockchain zijn deze vragen snel te beantwoorden, omdat de data open is voor iedereen. Het Amsterdamse merk Moyee Coffee is hier al mee aan de slag gegaan. Ieder stukje informatie uit de keten is, via een scanbare code op het koffiepak, online in te zien. Van de grootte van een oogst, tot de betalingen aan plukkers, wassers of koffiebranders, aldus het NRC. De boer controleert nu nog zelf de ingevoerde oogst of betaling, door een digitale handtekening te zetten met vingerafdruk en foto. Maar het bedrijf wil de betrouwbaarheid op den duur nog verder vergroten. 
  2. Veilige voedingsindustrie
    IBM, Unilever, Nestlé en Walmart werken samen aan een systeem om de herkomst van producten vast te leggen. In geval van een voedselcrisis, zoals met de fipronil eieren, verwachten de bedrijven dat blockchain kan helpen om razendsnel te achterhalen waar besmette eieren terecht zijn gekomen, van eiersalades tot koekjes. Nu kost dat weken, maar met de slimme techniek moet het een kwestie van seconden worden, schrijft het FD.
  3. Ethisch verkregen mineralen
    Schendingen van mensenrechten in de kobalt-, diamant- of micaketen. Deze website staat er vol van. Kobalt wordt gebruikt in veel elektronica, maar het mijnen ervan gaat vaak gepaard met kinderarbeid en slechte arbeidsomstandigheden. Als reactie is BMW een pilot gestart waarbij blockchaintechnologie wordt ingezet om aan te kunnen tonen dat het door BMW gebruikte kobalt voor accu’s ‘schoon’ is van kinderhandjes. Om dit te bewerkstelligen werkt het automerk samen met het Britse bedrijf Circulor. Het idee is dat tijdens de pilot een barcode wordt gekoppeld aan kobalt dat is gewonnen zonder kinderarbeid, waarbij de transactie wordt geregistreerd in een virtueel grootboek. Dat schrijft Tweakers. 
Partner van Inkoperscafé:
Partner van Inkoperscafé:

Reacties

Partner van Inkoperscafé:
Sluiten

Inloggen met

of met e-mailadres