Magnifying glass Close

Toeleverancier bron van kwaad in voedselfraude

De gemoederen in voedselland lopen hoog op nu er niet alleen sprake is van een schandaal met paardenvlees, maar ook met vis en eieren. Consumenten, media en instanties zijn druk bezig met het aanwijzen van de grote boeman. Volgens het Centraal Bureau Levensmiddelenhandel (CBL) is dat niet de supermarkt, maar de toeleverancier.

De huidige voedselfraude is niet de schuld van supermarkten, zo stelt Marc Jansen, directeur van het Centraal Bureau levensmiddelenhandel (CBL). Volgens Jansen zijn supermarkten slechts het slachtoffer van malafide toeleveranciers. Hij hoopt dat de overheid zich nu meer met het probleem gaat bemoeien.

Strenge controles
De suggestie dat retailers inkoopgedrag uitlokken met scherp inkoopbeleid, klopt volgens Jansen niet: “Als dit soort zaken aan het licht komen, treden supermarkten hard op richting de betreffende leveranciers.” Hij wijst erop dat kwaliteitsspecialisten regelmatig productcontroles doen en dat huismerkproducten strenge controles en steekproeven ondergaan. Het CBL laat weten dat supermarkten nu nog strengere controles gaan uitoefenen op toeleveranciers.

Boetes
Het CBL wil nu dat de overheid een strikte aanpak hanteert met betrekking tot fraude in de supply chain. Hij hoopt op hogere boetes voor toeleveranciers: “Wat ons betreft is de zwaarste boete niet zwaar genoeg. Bedrijven die zo een loopje denken te kunnen nemen met het vertrouwen van de consument en de supermarkten moeten zwaar bestraft worden.”

Schandalen
Met het paardenvlees dat onder andere ontdekt is in de voedingsmiddelen van Nestlé, Iglo, Ikea, Lidl en Burger King, is de voedselfraude nog niet opgehouden. Uit Amerikaans onderzoek komt naar voren dat ook de vis niet meer te vertrouwen is; 87 procent van de poon op je bord is niet afkomstig van de poon. Daarnaast is 59 procent van de tonijn geen echte tonijn. Ook blijkt dat miljoenen eieren onterecht het stempel biologisch hebben gekregen. Welk dier de volgende keer betrokken zal zijn bij een voedselschandaal is nog onduidelijk, maar dit muisje krijgt ongetwijfeld een staartje.

Partner van Inkoperscafé
Partner van Inkoperscafé

Reacties

Partner van Inkoperscafé
Sluiten

Inloggen met

of met e-mailadres