Magnifying glass Close

Adblocker is geactiveerd!

Op deze website worden advertenties getoond. Van de advertenties wordt de redactie betaald. De redactie verzorgt het nieuws op deze website. Zonder advertenties geen nieuws. Zou je je adblocker daarom willen uitschakelen

Tien tips voor betere contracten

Steven Morgan was tot twee jaar terug commercieel directeur voor het Britse ministerie van Defensie. Daarnaast heeft hij gewerkt als schout-bij-nacht bij de Amerikaanse marine, gespecialiseerd in belangrijke systeemaankopen en als concurrentie-advocaat bij het Amerikaanse ministerie van energie. Op de website van het Britse Supply Management geeft hij de volgende tien tips op het gebied van contractmanagement bij inkoop:

1. De belangrijkste stap bij het contracteren is het definiëren van de behoefte en niet het stellen van de eis. Te veel specificaties leiden tot onnodige extra’s en een kostenstijging. Blijf bij de behoefte en begrijp deze volledig.

2. Vast geprijsde contracten zijn niet altijd de beste.

3. Het verplaatsen van zoveel mogelijk risico naar een leverancier is duur en vaak onverstandig.

4. Werken met schadevergoedingen is een denkbeeldige vorm van verzekering. Je betaalt ervoor of de slechte gebeurtenis nu optreedt of niet.

5. Vertrouwen op langdurige relaties en bij één contractpartij blijven zonder ruimte te geven voor nieuwe concurrentie, is als het overhandigen van je portemonnee aan de leverancier en deze vragen vriendelijk te zijn.

6. Partnerschap en samenwerking zijn goed, maar partnerschappen met leveranciers en samen onder één dak werken zijn gevaarlijk.

7. Leveranciers snel betalen en vertrouwen op auditing als afschrikmiddel aan het einde van een contract is naïef.

8. De lage bieder is niet altijd het beste uitgangspunt.

9. Aannemers hun eigen specificatie laten schrijven omdat ‘zij het het beste weten’ is een te gemakkelijke vorm van contracteren.

10. Meet het succes als de uitvoering door de leverancier eindigt. Is aan de behoefte voldaan?

Partner van Inkoperscafé
Partner van Inkoperscafé

Reacties

Partner van Inkoperscafé
Sluiten

Inloggen met

of met e-mailadres