Magnifying glass Close

Adblocker is geactiveerd!

Op deze website worden advertenties getoond. Van de advertenties wordt de redactie betaald. De redactie verzorgt het nieuws op deze website. Zonder advertenties geen nieuws. Zou je je adblocker daarom willen uitschakelen

Boekrecensie: Team management

Het managen van een team is een kunst apart, die slechts weinig mensen goed beheersen. Ook inkopers maken vaak onderdeel uit van een team. Een managementteam, een projectteam, een aanbestedingsteam of een beoordelingsteam. Niet elk team boekt echter dezelfde successen. De cruciale vraag is dan ook waarom het ene team wel succesvol is en het andere team niet. Tica Peeman wijdde er op verzoek van het tijdschrift Management Team een tiental columns aan. Columns vormen de basis van haar boek ‘Team management’, dat een must-read is voor iedere inkoper.

Relevantie voor inkopers
Waarom is dit boek zo ontzettend relevant voor inkopers? De belangrijkste reden is dat het overgrote deel van de inkopers voor hun dagelijkse werk in samenwerking met de business of organisatie via teams verantwoordelijk is voor de inkoop van producten en/of diensten. Daarmee leveren zij direct en indirect een bijdrage aan het bedrijfsresultaat. Het goed functioneren van deze inkoopteams vormt dan ook een essentiële factor in de bedrijfsvoering. Soloacties van een inkoper zie je, zeker bij bedrijven of organisaties met een enige omvang en mate van inkoopprofessionaliteit, daarom bijna niet meer voorkomen.

Niet de beste voetballers, maar het beste team
In het voetbal bestaat een stelling dat uiteindelijk niet de beste voetballers, maar het beste team wint. Tijdens het wereldkampioenschap van 2014 bewees Louis van Gaal met het Nederlands elftal dat deze stelling aardig klopte, want met een van te voren naar beneden geschreven team behaalde hij uiteindelijk de derde plaats. Wat was nu precies het geheim van Louis van Gaal? Waarom verraste hij vriend en vijand met weliswaar geen sprankelend voetbal, maar wel een bewonderenswaardig resultaat? De sleutel van succes lag bij het team dat hij in de aanloop naar het wereldkampioenschap creëerde, maar welke elementen hij daarbij gebruikte bleef voor een deel onzichtbaar.

Welke elementen dragen bij aan het succes van teams
Met tien columns als basis verschaft auteur Tica Peeman wel dat inzicht in de dynamiek, de identiteit en de verschillende ontwikkelingsfases van teams. Net zoals iedere organisatie een bepaalde ontwikkeling doorloopt, gebeurt precies hetzelfde bij teams. Teams bestaan uit een aantal professionals uit verschillende disciplines die bij elkaar worden gezet, maar niet direct een (goed) team vormen. Daar gaat wel wat tijd overheen en het vereist de juiste acties van de teamleider om een echt team te bouwen. Haastige spoed en druk van buitenaf werken vaak averechts bij teamvorming in de eerste ontwikkelingsfase (forming). Datzelfde geldt voor teamleiders die denken dat alles voor de teamleden bij aanvang wel duidelijk is. Nee, het tegendeel is het geval en dat vereist een directieve leiding, veel uitleg en bovenal vertrouwen en veiligheid bieden aan de teamleden.

Via weerstand naar groeiende volwassenheid
In de tweede ontwikkelingsfase (storming) ontstaat de weerstand vanuit de teamleden en wordt het groepsproces gekenmerkt door onrust en in sommige gevallen zelfs onderlinge persoonlijke aanvallen en ruzies. De teamleider moet hiermee aan de slag en zijn verantwoordelijkheid nemen voor al het gedoe dat hier uit voortkomt. Tica Peeman laat je zien dat dit noodzakelijk is om de derde ontwikkelingsfase (norming) te bereiken, waarin de groep zich ontwikkelt tot een echt team. Aan de hand van simpele voorbeelden laat zij zien dat het gemakkelijker lijkt dan het in werkelijkheid is. In de vierde ontwikkelingsfase (performing) komt een team helemaal tot zijn recht en werkt het bijna als vanzelf. In deze fase zal de teamleider moeten zorgen voor voldoende uitdagingen, omdat je anders het risico loopt dat sommige teamleden verveeld raken of weglopen.

Gewoon een heerlijk boek over toch wel moeilijke materie
De schrijfstijl van Tica Peeman is direct en komt heel prettig over. Je hebt het gevoel dat ze je persoonlijk bij de hand neemt bij het doorlopen van de verschillende ontwikkelingsfases. Daarbij schroomt ze niet om zichzelf kwetsbaar op te stellen, de knuppel in het hoenderhok te gooien wanneer dat nodig is en stellingen te poneren die zij heeft afgeleid uit haar eigen praktijkervaringen. Het zet je aan tot nadenken over de teams waar je zelf mee te maken hebt (gehad) en maakt inzichtelijk waarom iets wel en waarom iets niet werkt of heeft gewerkt. Je gaat het pas zien als je het door hebt, is ook hier van toepassing.

Eindoordeel
‘Team management’ is een meer dan geslaagd boek, waarmee Tica Peeman bewijst dat de hoeveelheid pagina’s niet noodzakelijkerwijs boven de 100 uit hoeft te komen om er iets van te kunnen leren. Zij maakt in haar boek regelmatig gebruik van smileys voor de broodnodige relativering, korte opsommingen en handige tips die goed blijven hangen. Voor het geval dat laatste niet mocht lukken, vormen de drie zeer overzichtelijke en samenhangende bijlagen een goede checklist van de (wetenschappelijke) theorie die zij bijna ongemerkt in de verschillende hoofdstukken heeft verwerkt. Vermeldenswaard tenslotte is de losse managementsamenvatting, die je zelf kunt lezen en gebruiken of weggeven om iemand te interesseren voor het boek. Geheel in de stijl van het boek sluit Tica Peeman af met het introduceren van haar team op het werk en haar team thuis (zoons Zep en Bodi).

Beoordeling

 • Nieuwswaarde:      ***
 • Praktisch nut:        *****
 • Toegankelijkheid: *****

Aanvullende literatuur en informatie

 • De vijf frustraties van teamwork – Patrick Lencioni
 • Zelfsturende teams in de praktijk – Astrid Vermeer, Ben Wenting
 • Getting teams done – Diederick Janse, Marco Bogers
 • Help! Ik coach teams – Marijke Lingsma
 • Briljant samenwerken – Frank-Jan van Deijck, Harry Vos
 • www.vistrainingen.nl
 • www.deparelkwekerij.nl
 • www.smarti.nl

Boekgegevens
Auteur:
Tica Peeman (1970) is directeur/eigenaar van trainingsbureau VIStrainingen. In 2005 verscheen haar eerste boek ‘Heb Lef, durf te veranderen!’ waarvan sindsdien 10.000 exemplaren zijn verkocht, gevolgd door ‘I Trust U’ (2011) en ’Nieuwe Leiders gevonden!’ (2012). Tica traint en geeft masterclasses aan mensen op het gebied van Nieuw Leiderschap, communicatie en persoonlijk leiderschap (met LEF leven!). Haar stijl is nuchter, persoonlijk en enthousiasmerend. Tica is tevens oprichter van stichting Smarti!, een organisatie die vakanties organiseert voor jongeren met een lichamelijke handicap en betrokken bij De Parelkwekerij.

Nederlandstalig | Paperback | 72 blz.
VIStrainingen | 1e druk, 2015 | EAN: 9789081814324

Bestellen
‘Team management’ is verkrijgbaar via www.managementboek.nl. Klik hier om het boek te bestellen.

Partner van Inkoperscafé:
Partner van Inkoperscafé:

Reacties (1)

inkoperscafe gebruiker 5 januari 2016 22:20 uur

Erg benieuwd na het lezen van de recensie! Volgens mij zijn inkopers altijd een belangrijke schakel in een team. Aan de ene kant de eigen organisatie, aan de andere kant de markt (leverancier). En alles in het teken van de business. Genoeg te managen dus.

Partner van Inkoperscafé:
Sluiten

Inloggen met

of met e-mailadres