Magnifying glass Close

Adblocker is geactiveerd!

Op deze website worden advertenties getoond. Van de advertenties wordt de redactie betaald. De redactie verzorgt het nieuws op deze website. Zonder advertenties geen nieuws. Zou je je adblocker daarom willen uitschakelen

Te weinig dataspecialisten om Big Data te laten landen binnen inkoop

E-procurement wordt steeds meer gemeengoed binnen inkoopafdelingen. Toch wordt er nog te weinig gedaan met de berg data die ontstaat en verzamelt wordt. Er wordt nog te weinig gebruik gemaakt van de mogelijkheden die Big Data-analyse met zich meebrengt. Niet alleen op het vlak van data over ingekochte artikelen en diensten, maar ook achterliggende data over de inkoopprocessen en doorlooptijden.

Willem Blom, Consultant bij Supply Value stelt in een column op FMM dat een tekort aan dataspecialisten op inkoopafdelingen een van de oorzaken is. “Om Big Data te laten slagen moet er niet alleen een hoop data aanwezig zijn, maar dit moet ook bewerkt of anders verzameld worden. Alleen bij goede input kan er goede en effectieve output worden geleverd. Om Big Data te laten slagen in combinatie met e-procurement moet er niet alleen worden geïnvesteerd in inkopers, maar ook in Data analisten.”

Big Data en e-procurement
Daarnaast ontbreekt het volgens Blom aan een goede koppeling of integratie tussen Big Data-analyse tools en e-procurement systemen. “In de markt zijn zeer veel e-procurement systemen en misschien nog wel meer data-analyse systemen, maar de koppeling tussen de twee is vaak niet aanwezig. Dit leidt tot een hoop data die wel verzameld, maar niet gebruikt wordt binnen een organisatie.”

Essentieel voor supply chain
Big Data is van groot belang. Het is essentieel geworden om te kunnen inspelen op de vraag van vandaag of de verwachte problemen van morgen. Door steeds kortere productlevenscycli zijn eindproducten aan sterke verandering onderhevig. Dit heeft verstrekkende invloed op de productieketen, schrijft Analyticstoday. Het eindproduct kan tijdens het proces veranderen en dan veranderen ook de onderdelenlijsten. Organisaties hebben nu vaak nog een enorme doorlooptijd, voordat die informatie belandt bij mensen die er beslissingen over moeten nemen. Inkoopafdelingen bestellen hierdoor oude componenten, terwijl de commercie en productietechnologie al aan het wijzigen zijn. Hierdoor wordt enerzijds niet of laat geleverd wordt aan de markt of het magazijn ligt vol met producten die niet meer nodig zijn. En dit is slechts één voorbeeld, waarin Big Data niet wordt toegepast.

Dataskills ontwikkelen
Het is van belang dat inkopers doorgroeien en dataskills gaan ontwikkelen. Meerdere Europese universiteiten onderzoeken momenteel de essentiële competenties voor inkopers nu en in de toekomst. Hieruit blijkt dat kennis van e-procurement en Big Data in de toekomst steeds belangrijker wordt. Het is noodzakelijk dat inkoopafdelingen en -opleidingen daar nu naartoe gaan bewegen.

Partner van Inkoperscafé:
Partner van Inkoperscafé:

Reacties (2)

inkoperscafe gebruiker 5 juli 2017 13:11 uur

Dag Nancy, Dat klopt, de Data. Alleen al wat bedrijven voor 't onderhoud op voorraad hebben liggen is vaak een drama op zich. Alle gegevens in 1 of twee velden, Fabrikantennamen niet of slechts deels in een apart veld, zijn PartNr. niet of nauwelijks in een apart veld. Technische attributen niet in aparte velden. Waarom blijven systemen nou steeds in die beperkte situatie hangen, in dit ICT-tijdperk?? Zo is er ook geen koppeling mogelijk met eventuele leveranciers die prijslijsten hanteren. Gelukkig kan ik daar substantiële verbetering in aanbrengen door ontrafeling en verregaande standaardisatie. Dat scheelt in het zoeken, geeft in- en overzicht, ruimt 't magazijn op, filtreert doublures voor consolidatie. Kortom: stelt de betrokken afdelingen in staat LEAN te werken. De systeem ontwikkelaars moeten maar eens met een specialist in deze gaan praten, daar kunnen ze daar nog wat van leren. De beperkingen tot nu toe zijn in elk systeem 't zelfde.

inkoperscafe gebruiker 26 juni 2017 20:20 uur

Er is op dit moment inderdaad 'n overvloed aan 'big-data'. Data is het nieuwe word voor 'gegevens' en al sinds jaar en dag is bekend dat gegevens moeten worden verwerkt tot, jazeker, 'informatie'. Het blijft tot op heden bij inkopers erg ingewikkeld om de juiste en relevante informatie uit de beschikbare 'data' te filteren. Zolang we verzaken om vast te stellen welke informatie inkoop nodig heeft om snel de juiste beslissing te kunnen nemen, lopen we achter de feiten aan. Vergeet echter niet dat de belangrijkste informatie voor inkoop uit de organisatie zelf komt. Als inkoop op basis van data een goed contract wordt afsluit, maar de organisatie na een jaar besluit het product of gronstof niet meer te verwerken, dan slaat inkoop nog altijd de plank mis.

Partner van Inkoperscafé:
Sluiten

Inloggen met

of met e-mailadres