E-procurement wordt steeds meer gemeengoed binnen inkoopafdelingen. Toch wordt er nog te weinig gedaan met de berg data die ontstaat en verzamelt wordt. Er wordt nog te weinig gebruik gemaakt van de mogelijkheden die Big Data-analyse met zich meebrengt. Niet alleen op het vlak van data over ingekochte artikelen en diensten, maar ook achterliggende data over de inkoopprocessen en doorlooptijden.
Willem Blom, Consultant bij Supply Value stelt in een column op FMM dat een tekort aan dataspecialisten op inkoopafdelingen een van de oorzaken is. “Om Big Data te laten slagen moet er niet alleen een hoop data aanwezig zijn, maar dit moet ook bewerkt of anders verzameld worden. Alleen bij goede input kan er goede en effectieve output worden geleverd. Om Big Data te laten slagen in combinatie met e-procurement moet er niet alleen worden geïnvesteerd in inkopers, maar ook in Data analisten.”
Big Data en e-procurement
Daarnaast ontbreekt het volgens Blom aan een goede koppeling of integratie tussen Big Data-analyse tools en e-procurement systemen. “In de markt zijn zeer veel e-procurement systemen en misschien nog wel meer data-analyse systemen, maar de koppeling tussen de twee is vaak niet aanwezig. Dit leidt tot een hoop data die wel verzameld, maar niet gebruikt wordt binnen een organisatie.”
Essentieel voor supply chain
Big Data is van groot belang. Het is essentieel geworden om te kunnen inspelen op de vraag van vandaag of de verwachte problemen van morgen. Door steeds kortere productlevenscycli zijn eindproducten aan sterke verandering onderhevig. Dit heeft verstrekkende invloed op de productieketen, schrijft Analyticstoday. Het eindproduct kan tijdens het proces veranderen en dan veranderen ook de onderdelenlijsten. Organisaties hebben nu vaak nog een enorme doorlooptijd, voordat die informatie belandt bij mensen die er beslissingen over moeten nemen. Inkoopafdelingen bestellen hierdoor oude componenten, terwijl de commercie en productietechnologie al aan het wijzigen zijn. Hierdoor wordt enerzijds niet of laat geleverd wordt aan de markt of het magazijn ligt vol met producten die niet meer nodig zijn. En dit is slechts één voorbeeld, waarin Big Data niet wordt toegepast.
Dataskills ontwikkelen
Het is van belang dat inkopers doorgroeien en dataskills gaan ontwikkelen. Meerdere Europese universiteiten onderzoeken momenteel de essentiële competenties voor inkopers nu en in de toekomst. Hieruit blijkt dat kennis van e-procurement en Big Data in de toekomst steeds belangrijker wordt. Het is noodzakelijk dat inkoopafdelingen en -opleidingen daar nu naartoe gaan bewegen.