Magnifying glass Close

Adblocker is geactiveerd!

Op deze website worden advertenties getoond. Van de advertenties wordt de redactie betaald. De redactie verzorgt het nieuws op deze website. Zonder advertenties geen nieuws. Zou je je adblocker daarom willen uitschakelen

Supply chain finance wordt steeds vaker gebruikt

Grote bedrijven in Europa maken steeds vaker gebruik van supply chain finance. De bedrijven maken vooral gebruik van ‘reverse factoring’. Dit blijkt uit het onderzoek de SFC Barometer, uitgevoerd door PWC en de Supply Chain Finance Community. Bijzonder is dat supply chain finance vooral voor de inkopende partijen gunstig uitpakt, meldt Logistiek.nl.

Supply chain finance (SCF) moet een einde maken aan de zogenoemde spagaat die is ontstaan binnen betalingsregelingen. Zo wil de koper zo laat mogelijk betalen, vaak omdat de koper zelf nog wacht op betaling van een klant. De leverancier wil juist zo vroeg mogelijk betaald worden. Hierdoor komen de partijen in een spagaat.

Reverse factoring
Reverse factoring is de meest voorkomende vorm van supply chain finance. Het is verschillend van de reguliere factoring, omdat de partij die de vorderingen overneemt, haar betalingsrisico baseert op de kredietwaardigheid van de debiteur in plaats van die van de leverancier. Ook worden alleen de goedgekeurde facturen overgenomen. De kans op niet-betaalde facturen blijft zo beperkt.

Voor de inkoper
Een opvallend resultaat uit de SCF Barometer is dat SCF vooral wordt gebruikt om additionele liquiditeit voor de koper te genereren. 42 procent van de respondenten gaf aan dat de behoefte aan werkkapitaaloptimalisatie aan de kant van de koper de belangrijkste reden was. 18 procent vond de liquiditeitsbehoefte van de leverancier het belangrijkst.

Aantrekkelijke financieringsvorm
Door SCF actief aan te bieden kan de koper de betalingstermijn overeind houden of verlengen en toch extra liquiditeit bieden aan zijn leveranciers. En doordat de ‘rentes’ laag zijn, ontstaat er een aantrekkelijke financieringsvorm. Vooral grote bedrijven in de industriële, technologie- en consumentengoederensector gebruiken SCF. De bedrijven in deze sectors hebben vaak een constante stroom van producten en korte doorlooptijden. Ook zijn de bedrijven erg afhankelijk van hun leverancier en is het werkkapitaalbeslag relatief hoog.

Partner van Inkoperscafé:
Partner van Inkoperscafé:

Reacties

Partner van Inkoperscafé:
Sluiten

Inloggen met

of met e-mailadres