Magnifying glass Close

Adblocker is geactiveerd!

Op deze website worden advertenties getoond. Van de advertenties wordt de redactie betaald. De redactie verzorgt het nieuws op deze website. Zonder advertenties geen nieuws. Zou je je adblocker daarom willen uitschakelen

Supply Chain Finance werkt nog niet optimaal

De financiële stroming in een keten wordt steeds belangrijker. Om de Supply Chain Finance (SCF) zo goed mogelijk te laten werken, moeten supply chain professionals en financiële professionals zoveel mogelijk samenwerken. Dit gaat eigenlijk tegen hun natuur in. Dit meldt Executive Finance.

Michiel Steeman, lector SCF bij Hogeschool Windesheim, ziet een belangrijke ontwikkeling op het gebied van supply chain management. Volgens hem worden de financiële stromen door de keten en de aansturing daarvan steeds belangrijker. Om de keten te optimaliseren, moet er geïntegreerd gekeken worden naar zowel de fysieke als de financiële stromen. Daardoor kunnen de financiële en logistieke kosten en risico’s verminderd worden.

Samenwerken
Om een goede SCF te hebben, moeten supply chain professionals en financiële professionals samenwerken. Volgens Steeman gaat dat eigenlijk tegen hun natuur in. Supply chain professionals moeten inzicht krijgen in finance en financiële professionals in wat er op supply chain, logistiek, inkoop en operations gebied mogelijk is. Volgens Steeman zou er een brug tussen beide werelden moeten komen waardoor ze beter kunnen samenwerken.

Supply Chain Finance
SCF is een verzamelnaam van allerlei financieringsvormen tussen bedrijven in de keten onderling. Het is ontstaan om een einde te maken aan de zogenaamde spagaat die is ontstaan binnen betalingsregelingen. De koper wil namelijk zo laat mogelijk betalen en de leverancier wil zo vroeg mogelijk betaald worden. Met SCF kunnen toeleveranciers ervan uit gaan dat klanten betalen.

Reverse factoring
De meest voorkomende vorm van SCF is reverse factoring. Deze betalingsconstructie werkt op basis van betaalgarantie en voor een leverancier versnelde betaling en voorfinanciering, mogelijk gemaakt door een financiële instelling. De kans op niet-betaalde facturen blijft zo beperkt.

Partner van Inkoperscafé:
Partner van Inkoperscafé:

Reacties (1)

inkoperscafe gebruiker 16 juni 2017 14:25 uur

Interessante kwestie. Heeft Steeman nog iets gezegd over hoe hij die brug tussen supply chain professionals en financiële professionals voor zich ziet? En is 'reverse factoring' hetzelfde als 'factoring'?

Partner van Inkoperscafé:
Sluiten

Inloggen met

of met e-mailadres