Magnifying glass Close

Adblocker is geactiveerd!

Op deze website worden advertenties getoond. Van de advertenties wordt de redactie betaald. De redactie verzorgt het nieuws op deze website. Zonder advertenties geen nieuws. Zou je je adblocker daarom willen uitschakelen

Supermarkten tegen EU-plannen om positie boeren te verbeteren

De plannen van de Europese Commissie om de positie van boeren bij de onderhandelingen over prijzen te verbeteren, baart supermarktconcerns uit Nederland, Duitsland en Oostenrijk grote zorgen. Volgens hen zal dit leiden tot stijging van prijzen voor de consument. Dat schrijft het FD op basis van brieven die de belangenbehartigers van supermarkten naar kopstukken uit de Europese Commissie hebben gestuurd.

Landbouwcommissaris Phil Hogan is de initiatiefnemer van het Europese voorstel tegen oneerlijke handelspraktijken. Met zijn voorstel wil Hogan ervoor zorgen dat boeren betere condities kunnen bedingen bij hun afnemers. Zij delven bij onderhandelingen nu het onderspit, omdat de macht van supermarkten groot is. De commissaris wil onder meer te late betalingen en eenzijdige aanpassingen van leveringscontracten aanpakken.

Marktmacht
De supermarkten zijn het niet eens met de beschuldiging van misbruik van marktmacht. Feitelijke bewijzen ontbreken, stellen de bedrijven in een brief aan Hogan. Foodretailers hebben slechts in zeer beperkte mate contractuele relaties met boeren. De retailers wijzen er daarnaast op dat ze vooral zakendoen met verwerkers van landbouwproducten. Zij voorzien dat de plannen slechts tot hogere administratieve lasten gaan leiden, die uiteindelijk op het bord van de consument terechtkomen.

Partner van Inkoperscafé
Partner van Inkoperscafé

Reacties

Partner van Inkoperscafé
Sluiten

Inloggen met

of met e-mailadres