Magnifying glass Close

Adblocker is geactiveerd!

Op deze website worden advertenties getoond. Van de advertenties wordt de redactie betaald. De redactie verzorgt het nieuws op deze website. Zonder advertenties geen nieuws. Zou je je adblocker daarom willen uitschakelen

Strategische transformatie topprioriteit inkopers

53% van de inkopers wereldwijd geeft aan dat de omschakeling van tactische naar strategische inkoop de komende vijf jaar hun topprioriteit zal zijn. 19% wil dit verwezenlijken door zich meer te focussen op big data en analytics, terwijl 12% inzet op meer synergie met leveranciers. Dit blijkt uit een onderzoek onder ruim 400 inkoopprofessionals, uitgevoerd door source to pay softwareleverancier Zycos.

Inkopers verwachten volgens het onderzoek ook dat hun werkzaamheden de komende vijf jaar ingrijpend zullen veranderen. 53% denkt dat deze transformatie gerelateerd is aan de digitalisering en automatisering van het vak. 22% denkt dat de rol van de inkoopafdeling binnen de organisatie zal verschuiven.

Kostenbesparing
Ondanks de grote verandering blijft volgens het onderzoek kostenbesparing een belangrijke prioritiet van inkopers. Wel stellen zij dat de onderhandelingsdruk in veel branches is verschoven naar de leveranciers. Hierdoor kijken inkoopmanagers meer naar procesmatige besparingen. Gemiddeld behalen inkopers een kostenbesparing van 12%.

Pijnpunten
Het onderzoek bespreekt ook de grootste pijnpunten van inkoopprofessionals. Zij blijken vooral last te ondervinden van een gebrek aan tijd en resources, een tekort aan ervaren medewerkers en groeiende politieke en economische onzekerheid. Ook zouden ze meer inzicht willen in leveranciersprestaties, en meer gebruik willen maken van gestandaardiseerde processen.

Partner van Inkoperscafé
Partner van Inkoperscafé

Reacties

Partner van Inkoperscafé
Sluiten

Inloggen met

of met e-mailadres