Magnifying glass Close

Stijgende voedselprijzen leiden niet tot crisis

Hoewel de mondiale voedselprijzen blijven stijgen, hoeven we niet te vrezen voor een nieuwe voedselcrisis. Dat stelt de Voedsel- en Landbouworganisatie (FAO) van de Verenigde Naties.

De wereldwijde voedselprijzen maken nu al geruime tijd een flinke stijging door. Inmiddels bestaat de angst dat de situatie evenals drie jaar geleden uit de hand zal lopen. Destijds dreven onder meer krimpende voorraden en een toegenomen vraag naar biobrandstoffen de prijs van levensmiddelen sterk op. Deze ontwikkeling bracht in verschillende arme landen grote onrust met zich mee. Volgens Hafez Ghanem, plaatsvervangend directeur van de FAO, is er nu echter geen reden voor paniek. ‘In de basis is de voedselmarkt momenteel nog altijd gezond. De wereldgraanproductie is momenteel de op twee na grootste ooit. En de beschikbare voorraden zijn aanzienlijk,’ aldus Ghanem.

Zorgelijke situatie
Toch maakt de FAO zich wel degelijk zorgen om de stijgende voedselprijzen. Van juli tot september werden producten op de wereldmarkt vijf procent duurder. Het prijsniveau bereikte daarmee het hoogste peil in twee jaar. Bovendien kondigde de Russische president Poetin onlangs aan het exportverbod van graanproducten voor onbepaalde tijd te verlengen. Rusland is binnen dit segment één van de belangrijkste producenten ter wereld. Als gevolg van de langdurige droogte in het land viel de oogst deze zomer erg tegen. Hierop besloot Poetin de graanuitvoer tijdelijk stil te leggen, waardoor de grondstofprijs sterk toenam.

Waarschuwing
Momenteel voert de FAO op hoog niveau overleg over de ontstane situatie op de voedselmarkt. Tijdens een spoedbijeenkomst in Rome bleek lang niet iedereen ervan overtuigd dat de branche bestand is tegen de hoge prijzen. Olivier de Schutter, speciaal VN-rapporteur op het gebied van voedsel, waarschuwde dat de huidige ontwikkelingen zeker grote gevolgen kunnen hebben. De vele natuurrampen die zich de afgelopen tijd hebben voorgedaan en de actieve speculatie op de markt zouden wel degelijk kunnen bijdragen aan een nieuwe crisis. ‘Het feit dat we er een spoedbijeenkomst over beleggen, is al een duidelijke waarschuwing,’ zo meent De Schutter.

Nederland
Ook in Nederland zijn de voedselprijzen recentelijk weer gestegen. Het Centraal Bureau voor de Statistiek meldt dat de producentenprijzen van voedingsmiddelen in augustus 7,5 procent hoger lag dan een jaar eerder.

Partner van Inkoperscafé

Wil je alles weten over je mogelijkheden als inkoper bij ?

Ontdek het nu!
Partner van Inkoperscafé

Wil je alles weten over je mogelijkheden als inkoper bij ?

Ontdek het nu!

Reacties

Partner van Inkoperscafé

Wil je alles weten over je mogelijkheden als inkoper bij ?

Ontdek het nu!
Sluiten

Inloggen

of met e-mailadres