Magnifying glass Close

Adblocker is geactiveerd!

Op deze website worden advertenties getoond. Van de advertenties wordt de redactie betaald. De redactie verzorgt het nieuws op deze website. Zonder advertenties geen nieuws. Zou je je adblocker daarom willen uitschakelen

Sterke stijging cacaoprijzen met Kerst

Na twee zwakke jaren met prijsdalingen is cacao dit jaar de best presterende grondstof. En Hackett Financial Advisors, de consultant van de belangrijkste Amerikaanse inkopers, waarschuwt dat de prijzen richting Kerst nog verder zullen stijgen, mede vanwege een sterk stijgende vraag uit China en India.

De Telegraaf meldt dat het contract voor de levering van een ton cacaobonen in december dit jaar 27% in prijs is gestegen aan de Londense beurs. Aangezien cacao via die beurs verhandeld wordt is dat slecht nieuws voor Nederlandse inkopers. Doordat Brexit de pond parten speelt moet er nu in euro’s meer betaald worden voor een ton cacao dan vorig jaar.

Amsterdam
Wel goed nieuws is er voor de Amsterdamse haven. Dat is de grootste verwerker van cacaobonen ter wereld, en uit de cijfers blijkt inderdaad dat het dit jaar haar toppositie heeft versterkt. Dat komt vooral door de toenemende vraag naar luxebonbons, repen en cacaoboter vanuit de Chinese middenklasse.

Opkomende markten
Volgens de Telegraaf zien economisch analisten de stijgende prijs van cacao als een teken van de verbeterende economie in opkomende markten. Onderzoek van True Price, namens Tony’s Chocolonely, wijst daar echter niet op. Daaruit blijkt dat ondanks beloftes van grote inkopers als Mondolez, Mars en Nestlé boeren en leveranciers in Chana en Ivoorkust amper hebben geprofiteerd van de prijstoenames.

Partner van Inkoperscafé:
Partner van Inkoperscafé:

Reacties

Partner van Inkoperscafé:
Sluiten

Inloggen met

of met e-mailadres