Magnifying glass Close

Adblocker is geactiveerd!

Op deze website worden advertenties getoond. Van de advertenties wordt de redactie betaald. De redactie verzorgt het nieuws op deze website. Zonder advertenties geen nieuws. Zou je je adblocker daarom willen uitschakelen

Stemadvies voor inkopers

Op 15 maart kiezen we de Tweede Kamer. 150 zetels moeten verdeeld worden over 28 politieke partijen. Veel keus dus. Als je tien minuten googelt kom je meer dan 25 stemwijzers tegen, waaronder speciaal voor jongeren, cannabisgebruikers, ondernemers en milieuliefhebbers. Maar hoe goed je ook zoekt, niet voor inkopers… Nu maken inkopers doorgaans prima hun eigen afwegingen, maar met 28 partijen zie je door de bomen al snel het bos niet meer. Daarom dook ik in de partijprogramma’s van de negen bekendste partijen. Er is een aantal dat zich expliciet uitlaat over inkoop/aanbesteden door de overheid:

  • De VVD gooit het over de duurzaamheidsboeg. Ze pleiten voor een energieneutrale Rijksinfrastructuur in 2030. Inkoop moet daarnaast vooral innovatieve technologieën binnenhalen.
  • De wind van de PvdA waait uit de sociale hoek: “Aanbestedingen onder het niveau van het minimumloon worden verboden”. Was dat al niet zo? Ze willen verder de Europese mededingingsregels aanpassen zodat zzp’ers collectieve tariefafspraken mogen maken. Interessant! Verder moeten alle aanbestedingen voor het ov verplicht bevatten dat gehandicapten toegang hebben.
  • De SP pleit voor één centraal landelijk systeem van inkoop van medicijnen. Zo pakken ze de belachelijke winsten van de farmaceutische industrie aan! De overheid moet minder dure externe medewerkers inkopen. De Roemernorm van 10% blijft bovendien onverminderd gehandhaafd. De overheid mag verder in aanbestedingen eisen stellen aan het beloningsbeleid van bedrijven.
  • Het CDA wil het Europees aanbesteden voor de zorg afschaffen. De regels zijn te ingewikkeld en daardoor te kostbaar.
  • De PVV wil vooral dat de Nederlandse overheid haar geld in Nederland besteedt. Hoe en waaraan maakt ze niet zo veel uit.
  • D66 heeft de meeste plannen die inkoop direct raken. Ze wil 100% duurzaam inkopen realiseren binnen 4 jaar voor álle overheidsorganisaties. De inkoop van ICT wordt geprofessionaliseerd en software moet standaard open source zijn zodat de afhankelijkheid van leveranciers minder wordt. Defensie koopt voortaan in Europees verband materieel in. Dit om te voorkomen dat er uit protectionistisch oogpunt te veel in Nederland gekocht wordt. D66 schrijft verder niet hoe, maar ze willen dat mkb’ers en zzp’ers eenvoudiger toegang krijgen tot overheidsopdrachten.
  • Christen Unie wil innovatie door overheidsopdrachten stimuleren. Social Return moet ook onder de EA-drempel verplicht gesteld worden. Ook wil de CU het mkb stimuleren door de aanbestedingsregels te vergemakkelijken.
  • Groen Links stelt in het algemeen dat de overheid duurzamer moet inkopen. Het liefst zo veel mogelijk. Daarnaast richt ze haar pijlen op het uitbannen van discriminatie op de arbeidsmarkt bij overheidsopdrachten.
  • De Partij voor de Dieren ten slotte wil dat alle overheidsaanbestedingen 100% duurzaam en fair trade gaan. Hiervoor willen ze de aanbestedingsprocedures zodanig aanpassen dat er gegarandeerd diervriendelijk en sociaal verantwoord wordt ingekocht. Met name het mkb moet hiervan profiteren.

Grofweg dient Inkoop bij de overheid de volgende doelen: doelmatigheid, rechtmatigheid, kwaliteit, duurzaamheid, innovatie en economische stimulering. Het valt me op dat vooral de thema’s duurzaamheid, innovatie en mkb-vriendelijkheid het goed doen bij de verkiezingen. Ik mis de thema’s doelmatigheid en kwaliteit volledig. Om van rechtmatigheid nog maar niet te spreken. Dát thema scoort natuurlijk niet bij de kiezer. Wel raar dat overheidsinkoop zich daar nu (nog) wel volledig op richt. In dat opzicht voorspellen de verkiezingen, ongeacht de uitslag, nu al een revolutie in overheids-inkoopland. Dan moeten de goede voornemens alleen nog wel in echt beleid worden omgezet… Ik kan niet wachten om dat van dichtbij mee te maken!

Partner van Inkoperscafé:
Partner van Inkoperscafé:

Reacties

Partner van Inkoperscafé:
Sluiten

Inloggen met

of met e-mailadres

Mis niets en ontvang een gratis e-book!

Schrijf je nu in voor de wekelijkse nieuwsbrief. Zo krijg je het laatste inkoopnieuws automatisch in je mailbox en ontvang je het e-book 'ICT-contracten & contract-management: tips, trucs en juridische valkuilen.'