Magnifying glass Close

Adblocker is geactiveerd!

Op deze website worden advertenties getoond. Van de advertenties wordt de redactie betaald. De redactie verzorgt het nieuws op deze website. Zonder advertenties geen nieuws. Zou je je adblocker daarom willen uitschakelen

Steeds meer vraag naar duurzame palmolie

Olieraffinaderijen in Indonesië en Maleisië eisen dat palmolieplantages stoppen met het ontbossen en vernielen van kwetsbaar veenmoeras. De producenten van palmolie worden zo gedwongen om over te stappen op een duurzaam beleid, aangezien er weinig markten overblijven waar zij met hun producten terecht kunnen. Dat blijkt uit het onderzoek van Chain Reaction Research (CRR), meldt het Financieele Dagblad.

CRR is een samenwerkingsverband van de Nederlandse AidenVironment en Profundo en het Amerikaanse Climate Advisers en doet al jaren onderzoek naar de palmolie-industrie. Deze industrie bestaat uit veel verschillende plantages, verwerkers en afnemers. In het onderzoek bakende CRR dit af tot raffinaderijen die van ruwe palmolie een product maken dat klaar is voor verdere verwerking. Van deze groep zijn er relatief weinig.

NDPE-inkoopbeleid
Steeds meer organisaties in deze groep maken gebruik van het zogeheten No Deforestation, No Peat, No Exploitation (NDPE) inkoopbeleid. Dit houdt in dat plantages die zich schuldig maken aan ontbossing, drooglegging van moerassen of slechte arbeidsomstandigheden geen leveranciers meer zijn van de raffinaderijen. Om geen omzet mis te lopen, moeten de plantages dus overstappen op een duurzame manier van palmolieproductie.

Duurzaam inkopen
Op dit moment gebruiken nog niet alle markten en partijen de NDPE-principes. In landen als Indonesië, India, Pakistan en China kunnen raffinaderijen nog niet-duurzame palmolie inkopen. Toch stappen ook de raffinaderijen in deze landen steeds vaker over op het duurzaam inkopen van palmolie, waardoor plantages steeds vaker genoodzaakt zijn om duurzaam te werken.

Palmolie-industrie
Palmolie is de meest geconsumeerde olie ter wereld en wordt onder meer gebruikt in zeep, mascara, ijs en margarine. Vanwege de populariteit en de hoeveelheid die in een keer kan worden geproduceerd, is de verleiding in tropische gebieden groot om op grote schaal bossen te kappen en veenmoerassen droog te leggen. Op deze manier wordt er ruimte gemaakt voor nieuwe plantages. Dat blijkt uit het onderzoek. Dit heeft veel invloed op het milieu. Zo werden delen van Zuidoost-Azië bedekt door een dikke laag smog als gevolg van het platbranden van bos en moeras.

Partner van Inkoperscafé:
Partner van Inkoperscafé:

Reacties

Partner van Inkoperscafé:
Sluiten

Inloggen met

of met e-mailadres