Magnifying glass Close

Adblocker is geactiveerd!

Op deze website worden advertenties getoond. Van de advertenties wordt de redactie betaald. De redactie verzorgt het nieuws op deze website. Zonder advertenties geen nieuws. Zou je je adblocker daarom willen uitschakelen

Steeds meer verpakkingen gerecycled

In 2017 werd 78% van alle verpakkingen in Nederland gerecycled. Dat is een stijging ten opzichte van het jaar daarvoor, toen een percentage van 73% werd bereikt. Dit betekent ook dat de Europese doelstelling ruimschoots ie behaald. Volgens het Afvalfonds Verpakkingen is er echter nog genoeg ruimte voor verbetering, zeker op het gebied van kunststof.

Duurzaam Bedrijfsleven stelt dat recyclingpercentages voor glas, papier, karton en metaal in 2017 tussen de 86% en 95% lagen. Het totale percentage wordt echter naar beneden gedrukt door kunststof verpakkingen. Slechts 50% daarvan werd vorig jaar gerecycled, een daling van 2 procentpunt ten opzichte van 2016.

Innovatie
Deze daling is volgens het Afvalfonds mede veroorzaakt door het Chinese importverbod op laagwaardige afvalstromen. Toch benadrukt het fonds dat ook binnen Nederland maatregelen genomen kunnen worden om het recyclingpercentage te verhogen. Zo moeten gemeenten kennis delen en zijn er innovaties nodig om de inzamelingsketen te verbeteren. Het fonds wil daarom dat alle partijen in de kunststofketen hun verantwoordelijkheid nemen.

Kennisdeling
Kunststof verpakkingen worden in Nederland landelijk sinds 2009 ingezameld voor recycling. De meeste Nederlandse gemeenten hebben echter hun eigen inzamelsysteem, waardoor er op verschillende manieren ingezameld wordt. Door kennisdeling kan die inzameling verbeterd worden, denkt het Afvalfonds. Tegelijkertijd stelt het fonds dat er ook geïnvesteerd moet worden in de verbetering van de kwaliteit van kunststof, zodat het aanbod beter aansluit op de vraag.

Partner van Inkoperscafé:
Partner van Inkoperscafé:

Reacties

Partner van Inkoperscafé:
Sluiten

Inloggen met

of met e-mailadres