Magnifying glass Close

Adblocker is geactiveerd!

Op deze website worden advertenties getoond. Van de advertenties wordt de redactie betaald. De redactie verzorgt het nieuws op deze website. Zonder advertenties geen nieuws. Zou je je adblocker daarom willen uitschakelen

Spinraza eindelijk in basispakket

Minister van Medische Zorg Bruno Bruins heeft een akkoord bereikt over de prijsverlaging van Spinraza. Hierdoor kan een van de duurste medicijnen ter wereld, ontwikkeld door de Amerikaanse fabrikant Biogen, opgenomen worden in het basispakket. Ongeveer 80 Nederlandse kinderen met de spierziekte SMA hoeven zo het medicijn niet meer uit eigen zak te betalen.

Biogen vraagt volgens het Financieel Dagblad 83.300 euro per injectie. Aangezien er jaarlijks zes injecties nodig zijn, zouden de totale kosten oplopen tot 500.000 euro. Zorginstituut Nederland adviseerde minister Bruins daarom om met de fabrikant te onderhandelen over een lagere prijs. Het ministerie van Volksgezondheid meldt dat de prijs nu naar een ‘aanvaardbaar niveau’ is verlaagd, maar houdt het exacte bedrag vertrouwelijk.

Samenwerking
Bruins heeft de onderhandelingen met zijn Belgische ambtsgenoot Maggie de Block gevoerd. Het is daarmee de eerste keer dat beide landen succesvol samen optrekken om een nieuw geneesmiddel tot het basispakket toe te laten. Zo komen echter ook de verschillen in beider zorgstelsels naar voren.

Leeftijdsgrens
In België wordt nu, net als in Frankrijk en Duitsland, Spinraza vergoed voor alle SMA-patiënten. NOS laat echter weten dat in Nederland het medicijn slechts vergoed wordt voor patiënten jonger dan 9,5 jaar. Die grens is getrokken op basis van een berekening van Zorginstituut Nederland. Volgens de organisatie zou het medicijn bij oudere patiënten niet bewezen effectief zijn.

Partner van Inkoperscafé
Partner van Inkoperscafé

Reacties

Partner van Inkoperscafé
Sluiten

Inloggen met

of met e-mailadres