Magnifying glass Close

Adblocker is geactiveerd!

Op deze website worden advertenties getoond. Van de advertenties wordt de redactie betaald. De redactie verzorgt het nieuws op deze website. Zonder advertenties geen nieuws. Zou je je adblocker daarom willen uitschakelen

Slimme inkoop Primark zorgt voor lage prijzen

Primark kan, door slim in te kopen, ervoor zorgen dat zijn producten voor een lage prijs de deur uit kunnen. Dit doet de keten onder andere door groot in te kopen en kortingen te bedingen. Daarnaast wordt er niet geadverteerd. “Daardoor hebben we honderden miljoenen voorsprong op de concurrentie”, aldus Paul Lister, verantwoordelijk voor ethiek bij het moederbedrijf Associated British Foods.

De keten wil volgens Lister geen trendsetter zijn, maar bestelt lang op voorhand en afhankelijk van de markt. “Wij kopen truien in op een moment dat geen andere winkelketen dat doet.” Daarnaast kan Primark kortingen bedingen op de marge, omdat zij in grote volumes inkopen. Tenslotte betaalt Primark zijn leveranciers heel snel, waardoor ze ook weer korting krijgen. Dat schrijft nrcq.nl.

Duurzaamheid en arbeidsomstandigheden
Tegelijkertijd heeft de keten geen goede reputatie op het vlak van duurzaamheid en arbeidsomstandigheden. Volgens Lister is het echter niet correct om op basis van de prijs te beoordelen of de kleding in goede omstandigheden gemaakt wordt. “De niet expliciet uitgesproken ondertoon is: er zal wel iets niet in de haak zijn. Maar het is een misvatting dat naarmate je kleding goedkoper is, het slechter gesteld is met de arbeidsomstandigheden.” Hij geeft toe dat Primark afhankelijk is van lage loonlanden, maar benadrukt dat dit voor de hele kledingindustrie geldt. “In 98 procent van de fabrieken waar onze kleding vandaan komt, wordt ook kleding voor andere merken geproduceerd. Ook voor luxemerken”, aldus Lister. Volgens Primark geven zij in totaal meer dan 850.000 mensen werk en werken die in veilige omstandigheden en voor een eerlijk loon.

Schone Kleren Campagne
De organisatie Schone Kleren Campagne wil dat er meer transparantie komt over de omstandigheden waarin kleding gemaakt wordt. Op de website geeft de organisatie aan dat Primark op het gebied van ethiek misschien niet de slechtste leerling van de klas is, maar dat er toch vragen gesteld kunnen worden over het businessmodel. “Primark moet groot inkopen om zijn prijzen laag te houden, maar daardoor moedigen ze overconsumptie aan”, dat zegt Sara Ceustermans van de Schone Kleren Campagne tegen DeStandaard. “Dat heeft negatieve invloed op het milieu: de katoen moet geteeld worden en de kleding wordt wellicht ook sneller weggegooid.”

Bangladesh Akkoord
Primark heeft het ‘Bangladesh Akkoord’ getekend, dat veiligere omstandigheden wil creëren na de instorting van textielfabrieken in Bangladesh twee jaar geleden. Daarnaast zet de keten al stappen om hogere lonen te realiseren voor de arbeiders. Toch kan men volgens de Schone Kleren Campagne nog niet met zekerheid zeggen dat alle Primark-stukken in goede omstandigheden gemaakt worden.

Meer bewijs
“De prijs van een kledingstuk omvat verschillende componenten”, zegt Ceustermans. “Je hebt de kosten van het materiaal, de BTW, de transportkosten, het personeel in de winkels, enzovoort. Met zulke lage prijzen is de kans groot dat de lonen, van de werknemers die de kleding maken, ook laag zijn. Zolang we niet weten hoe die prijs is opgebouwd, weten we ook niet hoeveel er overblijft voor de werknemers. Voor een bedrijf dat zo groot is en de producten zo goedkoop verkoopt, is toch iets meer bewijs nodig.”

 

Partner van Inkoperscafé:
Partner van Inkoperscafé:

Reacties (2)

inkoperscafe gebruiker 13 mei 2015 12:06 uur

Niets, maar het organiseren van de structuur te meer..

inkoperscafe gebruiker 28 april 2015 10:36 uur

Wat is er slim aan groot inkopen en korting bedingen?

Partner van Inkoperscafé:
Sluiten

Inloggen met

of met e-mailadres

Mis niets en ontvang een gratis e-book!

Schrijf je nu in voor de wekelijkse nieuwsbrief. Zo krijg je het laatste inkoopnieuws automatisch in je mailbox en ontvang je het e-book 'ICT-contracten & contract-management: tips, trucs en juridische valkuilen.'