Magnifying glass Close

Adblocker is geactiveerd!

Op deze website worden advertenties getoond. Van de advertenties wordt de redactie betaald. De redactie verzorgt het nieuws op deze website. Zonder advertenties geen nieuws. Zou je je adblocker daarom willen uitschakelen

Slechte arbeidsomstandigheden in textielbedrijven in Myanmar

Textielbedrijven in Europa hebben een nieuw land gevonden waar goedkoop kleding kan worden geproduceerd. Dit land is Myanmar, het voormalige Birma. Volgens Stichting Onderzoek Multinationale Ondernemingen (SOMO) wordt er in deze fabrieken onder zeer erbarmelijke omstandigheden gewerkt. Dit meldt NOS.

Aziatische fabriekseigenaren verplaatsen hun textielproductie naar Myanmar, omdat de economische sancties tegen het land zijn opgeheven en de democratie is teruggekeerd. De lonen zijn er nu laag en de handelsvoorwaarden gunstig.

Onderzoek
Volgens SOMO zien Europese textielbedrijven er onvoldoende op toe dat de rechten van arbeiders en landeigenaren worden gerespecteerd. SOMO deed onderzoek bij twaalf fabrieken. Uit dat onderzoek blijkt dat het slecht gesteld is met de arbeidsvoorwaarden. Er is sprake van lage lonen, lange dagen en onbetaald overwerk onder grote druk. Ook komt er kinderarbeid voor in de fabrieken in Myanmar.

Voorwaarde
Daarom wil SOMO dat bedrijven vooraf voorwaarden stellen. Bedrijven die al in Myanmar produceren, moeten hun invloed aanwenden om de omstandigheden van de arbeiders te verbeteren.

Afspraken
Daarnaast zijn er in Nederland, naar aanleiding van de ramp in de kledingfabriek Rana Plaza in Bangladesh, afspraken gemaakt om de arbeidsomstandigheden in de kledingindustrie te verbeteren. Kledingmerken moeten bijvoorbeeld controleren of hun producten onder goede omstandigheden worden geproduceerd.

Controle
Die controle verloopt, volgens SOMO, nog niet goed in Myanmar. Volgens Jeroen van Dijken van de Vereniging van Grootwinkelbedrijven in Textiel zijn de afspraken die de kledingbedrijven gemaakt hebben, ook van toepassing op Myanmar. In juni wordt gekeken of die afspraken worden nageleefd.

Partner van Inkoperscafé:
Partner van Inkoperscafé:

Reacties

Partner van Inkoperscafé:
Sluiten

Inloggen met

of met e-mailadres