Magnifying glass Close

SHV betaalde steekpenningen in ruil voor opdrachten

Een dochterbedrijf van handelshuis SHV heeft jarenlang omstreden commissies betaald in het Midden-Oosten. Inkopers van onder andere olie- en chemiebedrijven kregen geld in ruil voor opdrachten. Dat stelt het NRC op basis van documenten en gesprekken met betrokkenen.

Volgens de accountant van SHV gaat het om jarenlange omkoping, waar het bestuur van SHV al die tijd van wist. Zij traden er echter niet tegen op. Ook niet na waarschuwingen over de strafbaarheid ervan.

Schaduwboekhouding
Econosto Mideast hield in het begin niet bij aan wie het de commissies betaalde, maar voerde later een gedetailleerde schaduwboekhouding. De commissies bedroegen circa een miljoen euro per jaar. SHV heeft er nooit iets over naar buiten gebracht, maar toen het bedrijf in 2015 accountant PwC inruilde voor KPMG meldden zij de ‘omkoping’ direct aan de overheid.

Misleidde klanten
Het dochterbedrijf van SHV, Econosto Mideast, deed daarnaast ook alsof de industriële afsluiters en pijpverbindingen uit Nederland kwamen, terwijl ze in China werden gemaakt. Ook heeft het bedrijf volgens betrokkenen tijdens het handelsembargo met Iran handel gedreven.

SHV
SHV is een handelshuis en bezit bedrijven zoals groothandel Makro, diervoederconcern Nutreco en zwaar transportbedrijf Mammoet.

Partner van Inkoperscafé
Partner van Inkoperscafé

Reacties

Partner van Inkoperscafé
Sluiten

Inloggen

of met e-mailadres