Magnifying glass Close

Adblocker is geactiveerd!

Op deze website worden advertenties getoond. Van de advertenties wordt de redactie betaald. De redactie verzorgt het nieuws op deze website. Zonder advertenties geen nieuws. Zou je je adblocker daarom willen uitschakelen

Sectoren groeien minder in 2020 door onzekerheid stikstof en PFAS

De sectorprognoses 2020-2021 van ABN AMRO laten zien dat de onzekerheid over het stikstof- en PFAS-beleid de volumegroei in veel sectoren sterk afremt. Dit gebeurt in 2020 het meest in de agrarische sector (-0,5 procent), de bouw (-2,0 procent), industrie (-1,5 procent) en transport en logistiek (+0,5 procent). Zo meldt Brisk Magazine.

ABN AMRO verwacht een daling van de melkveestapel en het aantal melkveebedrijven. Verder gaat de bouwsector van 4 procent groei in 2019 naar 2,0 procent krimp in 2020. De woning- en utiliteitsbouw en ook de grond-, wegen- en waterbouw hebben veel te lijden onder het uitstel van een definitieve oplossing voor de stikstof- en PFAS-crisis. Daarnaast neemt de groei van de industrie en transportsector af. Dat komt onder andere omdat een krimp van de bouwproductie zorgt voor een dalende vraag naar bouwmaterialen, grondstoffen, gereedschap en bouwmaterieel.

Volumegroei

De sectoren die niet afhankelijk zijn van het stikstof- en PFAS-beleid blijven het wel goed doen. De TMT-sector (Technologie, Media en Telecom) groeit, ondanks aanhoudende personeelstekorten, bovengemiddeld, met in 2020 naar verwachting een groei van 2,5 procent. Deze groei komt vooral vanuit de IT-sector, die in 2019 een omzetgroei van maar liefst 7,0 procent kende. Daarnaast presteert de sector leisure goed met naar verwachting een volumegroei van 2,5 procent in 2020 en in 2021. Dat komt onder meer door een stijging van de koopkracht en de groei van het aantal buitenlandse toeristen. Verder gaat het voorspoedig met de zakelijke dienstverlening met een geschatte groei van 2,5 procent in 2020. Tot slot verwacht ABN AMRO dat de vastgoedsector eveneens groeit in 2020 en 2021. Dit komt met name doordat het achterblijven van de bouw een prijsopdrijvend effect heeft op bestaande gebouwen.

Klimaatverandering

Vooral vanwege de klimaatdoelstellingen moeten de overheid, het bedrijfsleven en de consument volgens ABN AMRO eerder tot actie overgaan om onzekerheid in de toekomst te voorkomen. Franka Rolvink Couzy, hoofd onderzoek van ABN AMRO, vindt alleen het moment waarop moet worden ingegrepen lastig in te schatten. “Kern van de klimaatverandering is dat de pijn pas wordt gevoeld als het al te laat is. Dat vraagt om een vooruitziende blik.”

Partner van Inkoperscafé
Partner van Inkoperscafé

Reacties

Partner van Inkoperscafé
Sluiten

Inloggen met

of met e-mailadres