Magnifying glass Close

Adblocker is geactiveerd!

Op deze website worden advertenties getoond. Van de advertenties wordt de redactie betaald. De redactie verzorgt het nieuws op deze website. Zonder advertenties geen nieuws. Zou je je adblocker daarom willen uitschakelen

Schrijf eens even normaal joh!

Zeg eens eerlijk. Kijk jij als inkoper of inkoopadviseur weleens kritisch naar de teksten van je eigen beleids-, inkoop- en/of aanbestedingsdocumenten? Om heel eerlijk te zijn, ik niet altijd. Omdat de waan van de dag vaak regeert als je documenten ter besluitvorming of publicatie moet inleveren. Toch kan het geen kwaad hier vanaf nu eens gericht tijd voor in te ruimen, bijvoorbeeld aan de hand van het boek ‘Schrijf eens even normaal joh!’ van Rick Evers en Willem Verdaasdonk. Want een goed project begint met een goede schriftelijke communicatie, of dat nu een inkoopbeleidsstuk of een inkoop- of aanbestedingsprocedure betreft.    

Met dit boek zet je de eerste stap
Met het aanschaffen van het boek ‘Schrijf eens even normaal joh! zet je die belangrijke eerste stap. Hoewel de titel anders doet vermoeden is het een serieus boek, maar wel met een vette knipoog. Al is het alleen maar door de vele hilarische paragraaftitels zoals bijvoorbeeld ‘Mooie kop heb je’, ’Broodje afhaak’, ‘Ik hou van jou schat. Nou en?‘, ‘Niet lullen over zullen’ en ‘Wat ben je toch een ongelooflijke eikel’. Het is maar een kleine greep uit de titels waarvan de grondslag wel degelijk terug te vinden is. Paragrafen die zijn samengevat in vier hoofdstukken over schrijven in het algemeen en één hoofdstuk over het schrijven van columns.

Opvallen doet het boek zeker
Wat in eerste instantie opvalt aan het boek is de knalgele voorkant. Op de voet gevolgd door de schreeuwerig overkomende titel en de ondertitel ‘Snel beter schrijven met een glimlachgarantie’. En, dat moet nadrukkelijk gezegd worden, het is allemaal in lijn met de inhoud van het boek. Vanzelfsprekend zet je eerder genoemde teksten niet in je documenten, maar de boodschap van de twee auteurs is duidelijk. Als je teksten niet of onvoldoende worden gelezen, met als mogelijk gevolg dat al die inspanningen geen resultaten, of de verkeerde, opleveren, dan is dat zonde. Dus moet er wat veranderen aan je schrijfstijl. Daar kan dit boek je zeker mee helpen.   

Duidelijkheid en eenduidigheid, daar draait het om
In het geval van een inkoopbeleidsstuk gaat het erom dat mensen de uitgangspunten van het beleid begrijpen en in de praktijk kunnen (en zullen) toepassen. Die oorlog ga je niet winnen met een tekst die – om maar eens een dwarsstraat te noemen – vaak van onbegrijpelijke clichés aan elkaar hangt. Juist bij inkoop- en aanbestedingsdocumenten moeten de teksten duidelijk en eenduidig zijn zodat je misverstanden met leveranciers, die op je offerteaanvraag of aanbestedingsdocument willen inschrijven, weet te vermijden. In het ergste geval kun je er bij aanbestedingen zelfs rechtszaken mee voorkomen.

Met schrijven een win-winsituatie creëren
Laten we wel wezen, die inspanningen aan beide kanten bij offerte- of aanbestedingsprocedures wil je toch niet voor niets laten zijn. Een leverancier wil zo goed mogelijk kunnen inspelen op de behoeften vanuit de opdrachtgever. Zijn kans van slagen op het winnen van de opdracht zo groot mogelijk maken. En een opdrachtgever wil een oplossing die zo goed mogelijk aansluit bij de behoefte van zijn organisatie. Een win-winsituatie creëren doorpassend taalgebruik. Het liefst op taalniveau B1.


Taalniveau B1, wat is dat dan? 
Voor de duidelijkheid, taalniveau B1 is een theorie over het Nederlands schrijven dat niet in het boek voorkomt. Er zijn 6 taalniveaus in Nederland: niveau A1 is het laagste niveau, taalniveau C2 is het hoogste en tevens moeilijkste niveau. Overheden en bedrijven en daarmee ook inkopers en inkoopadviseurs schrijven hun teksten meestal op taalniveau C1. Voor veel mensen zijn die teksten echter niet goed te begrijpen. Het advies luidt dan ook op taalniveau B1 te schrijven. De overgrote meerderheid van de bevolking begrijpt die teksten. Ook hogeropgeleiden en professionals lezen bij voorkeur liever teksten op taalniveau B1. Gewoon omdat het gemakkelijker en sneller leest. Kenmerken van dat niveau zijn duidelijke titels en tussenkoppen. Een actieve schrijfstijl met voorbeelden, korte en duidelijke zinnen en gebruik van eenvoudige woorden die iedereen kent.


Vergeet wat je ooit op school hebt geleerd
Schrijf meer zoals je praat, vergeet wat je ooit op school hebt geleerd. Het zijn een paar van de indringende adviezen die je door het gehele boek aantreft en die aansluiten op taalniveau B1. Van het eerste hoofstuk met ‘Eerst de basis: gewoon goed schrijven’ tot en met het laatste hoofdstuk ‘Columns schrijven’. Het adviesgehalte per paragraaf is ongekend hoog te noemen. Dat kan weleens overweldigend zijn. En misschien is het daarom wel dat de auteurs hun hoofdstukken afwisselen met een tussendoorcolumn om je als lezer op adem te laten komen. Ieder hoofdstuk (of zoals de auteurs het noemen, ieder deel) wordt afgesloten met een rechttoe rechtaan samenvatting. Deze bestaat uit bullits met korte omschrijvingen.  

Eindoordeel
‘Schrijf eens normaal joh! is een ontzettend leuk, uitdagend en interessant boek als je de behoefte hebt om begrijpelijke en lezenswaardige teksten te schrijven. Teksten die ertoe doen en daarom gelezen worden. Of gewoon omdat je van taal houdt. Vanwege het enorme aantal tips in ieder hoofdstuk is mijn dringende advies aan de lezer het boek niet in één keer uit te lezen. Nog beter is het om het boek meerdere keren te lezen en continu te blijven oefenen in het (her)schrijven en aanscherpen van je eigen teksten. Neem in ieder geval een paar breaks bij hoofdstuk 3, dat enigszins aan de lange kant is. Maar geniet vooral van wat de eenvoud van de Nederlandse taal je kan brengen.    

Beoordeling

  • Nieuwswaarde:      ****
  • Praktisch nut:         *****
  • Toegankelijkheid:   *****

Aanvullende literatuur

Interessante links

Boekgegevens
Auteurs:

  • Rick Evers is communicatieadviseur, columnist, tekstschrijver en trainer. Als eigenaar van Jou | tekst & training helpt hij mens en organisatie aan krachtige teksten.
  • Willem Verdaasdonk is medeoprichter van Taaluilen, een bedrijf dat organisaties helpt op een makkelijke en menselijke manier te communiceren. Hij is trainer, adviseur en inspirator.

Nederlandstalig | paperback, 192 blz.

Anderz | 1e druk, 2020

EAN: 9789462961630

Het boek ‘Schrijf eens even normaal joh!‘ is verkrijgbaar via www.managementboek.nl en direct uit voorraad leverbaar. Klik hier om het boek te bestellen.

Partner van Inkoperscafé:
Partner van Inkoperscafé:

Reacties

Partner van Inkoperscafé:
Sluiten

Inloggen met

of met e-mailadres

Mis niets en ontvang gratis E-book!

Schrijf je nu in voor de wekelijkse nieuwsbrief. Ontvang het laatste inkoopnieuws automatisch in je mailbox en ontvang het e-book 'De 6 juridische topics bij de inkoop van IT'.