Magnifying glass Close

Adblocker is geactiveerd!

Op deze website worden advertenties getoond. Van de advertenties wordt de redactie betaald. De redactie verzorgt het nieuws op deze website. Zonder advertenties geen nieuws. Zou je je adblocker daarom willen uitschakelen

“Samenwerking Inkoop en Finance zorgt voor beter businessresultaat”

“We zien dat er nog steeds verkokering bestaat bij Inkoop en Finance. Hierdoor bedienen de afdelingen niet altijd het organisatiebelang”, vertellen Jelle Wenselaar, directeur van Het NIC en Marc Hendricks, managing consultant bij Het NIC. “Wij pleiten ervoor dat Inkoop en Finance de handen ineenslaan, slimmer omgaan met data en systemen en het organisatiebelang boven hun eigen afdelingsbelang plaatsen. Dit zorgt ervoor dat het hele bedrijfsproces beter gaat vloeien.”

Volgens Wenselaar en Hendricks overstijgen sommige beslissingen de afdelingen. “Stel dat je een purchase-to-pay systeem (p2p) verder wilt implementeren”, vervolgt Wenselaar. “Finance kijkt slechts naar zijn eigen silo en Inkoop kijkt alleen naar hun deelgebied. Op een hoger niveau moeten ze inzien dat p2p er niet alleen is voor Inkoop en Finance, maar ook voor de business. Er zijn dus meerdere belanghebbenden die in het proces betrokken moeten worden.”

Over silo’s heen kijken
“We zien regelmatig dat er in het verleden software is aangeschaft, bijvoorbeeld voor factuurverwerking, zonder dat dit is afgestemd met Inkoop. Finance heeft bijvoorbeeld een mooi aanbod gezien van een softwareleverancier, waarbij het pakket een jaar gratis gebruikt kan worden. Op het moment dat je het pakket een jaar gebruikt en alle data erin hebt verwerkt, dan heb je een lock-in gecreëerd. Dan kom je er niet meer gemakkelijk vanaf, je blijft betalen en maatwerk wordt gevoed. Het systeem wordt dan in gebruik genomen, zonder dat alle partijen, die er gebruik van moeten gaan maken, bij die keuze betrokken zijn geweest. Het is cruciaal dat er ook bij de keuze van software over de virtuele afdelingssilo’s heen gekeken wordt”, adviseert Wenselaar.

Autonomie naar strategie
“We moeten van autonomie naar een gezamenlijke strategie”, reageert Hendricks. “Inkoop, Finance en Data moeten gekoppeld worden en moeten gezamenlijk zorgen voor resultaat. Het resultaat was altijd gekoppeld aan één van de afdelingen, maar moet nu doorgroeien naar breder businessresultaat.”

Raad van advies
Met deze visie in het achterhoofd heeft Het NIC ervoor gekozen om een raad van advies samen te stellen. Deze bestaat uit Arjan van Weele, hoogleraar inkoop en supply chain management, Arjan van den Born, directeur van Jheronimus Academy of Data Science en Albert Buijze, global manager accounts payable van ASML. Zij adviseren Het NIC, zodat de organisatie aan blijft sluiten op de huidige marktvraag. “Ook deze experts zien in dat er geen scheiding meer bestaat tussen deze vakgebieden. Deze drie partijen zouden altijd bij elkaar aan tafel moeten zitten”, aldus Hendricks.

Andere professionals
De ontwikkeling van het vakgebied Inkoop en Finance vraagt om andere professionals, zien Wenselaar en Hendricks. “We zijn niet meer op zoek naar een inkoopadviseur, maar naar mensen met een vooruitstrevende carrière-wens. Daarbij kunnen ze gebruik maken van het opleidingenpalet van de NIC Academy, waarbij wij ons naast de vakinhoudelijke kennis ook richten op de ontwikkeling van de professionals zelf als persoon. Wij willen mensen namelijk als business adviseurs opleiden, met kennis van Inkoop, Finance én Data. Hiermee bewerkstelligen we tevens dat we met zeer efficiënte teams voor klanten zelfs op afstand het contractmanagement, de bestellingen en factuurcontroles kunnen uitvoeren. De klant kan zich zodoende beter focussen op haar kerntaak.”

Partner van Inkoperscafé:
Partner van Inkoperscafé:

Reacties (1)

inkoperscafe gebruiker 28 maart 2017 12:05 uur

Tja.. het blijft verbazingwekkend..... Door de jaren heen bij diverse (grotere) organisaties gewerkt. In finance/controlling begonnen en van daaruit het inkoopvak ingerold. Waarom? Inderdaad: - 60...80% van het uitgaande geld zit in inkoop/crediteuren dbase - personeelskosten aan loon & soc premies/verz zijn saai / zeer voorspelbaar (het geld hè! niet de mensen!) - bij inkoop ligt de "cash out" het vroegst accountant proof vast - met de betaaltermijn weet je dus hoeveel, currency, wanneer, aan wie, ... - een gevalideerde bron voor je cash flow/ working capital / currency hedging - en gevalideerde bron voor je risicomanagement - een historische & toekomstige business naar leveranciers / crediteuren - ERP systemen sinds begin jaren 90.... (ERP hè!) En toch..... Loop ik weer eens naar een crediteuren admin met de vraag "mag ik en uitdraai over het vorige jaar". Antwoord bij herhaling? Wat moet jij met de crediteuren admin? Jij bent toch inkoop? Irriteer je niet.. Verwonder je slechts.... Als het een echt bedrijfsprobleem was, was het allang opgelost :-)

Partner van Inkoperscafé:
Sluiten

Inloggen met

of met e-mailadres

Mis niets en ontvang gratis E-book!

Schrijf je nu in voor de wekelijkse nieuwsbrief. Ontvang het laatste inkoopnieuws automatisch in je mailbox en ontvang het e-book 'De 6 juridische topics bij de inkoop van IT'.