Magnifying glass Close

Rubberprijzen naderen recordhoogte

De prijs van rubber is hard op weg naar het hoogste niveau ooit. Vraagprijzen voor rubberproducten zijn al fors verhoogd.

De rubberprijs in twee jaar tijd drie keer duurder geworden. Dat meldt de Financial Times. De stijging zou samenhangen met de zware regenval in Azië, een van de belangrijkste gebieden waar rubber gemaakt wordt. De slechte weersomstandigheden vormden een wezenlijke belemmering voor de productie. Als gevolg hiervan wordt gevreesd voor grote voedseltekorten en komt de prijs sterk onder druk te staan.

Versterkend effect
De Financial Times schrijft dat rubber inmiddels duurder is dan in het uitzonderlijke jaar 1952. Het hoge prijsniveau heeft een zichzelf versterkend effect. Fabrikanten zien zich genoodzaakt om nog meer voor hun producten te vragen. Bandenproducenten Michelin, Goodyear en Continental verhoogden hun vraagprijzen dit jaar met vijf tot vijftien procent. Ook voor rubberproducten als condooms moet de komende jaren fors meer worden betaald, zo stelt het nieuwsblad.

Blijvende onzekerheid
Jom Jacob, econoom bij de Association of Natural Rubber Producing Countries (ANRPC), verwacht dat de onzekere omstandigheden rond de rubberprijs zich niet voor eind volgend jaar hersteld zullen hebben.

Partner van Inkoperscafé
Partner van Inkoperscafé

Reacties (3)

22 juni 2017 06:51 uur

Sorry moet 24 baht per kilo zijn.

7 juni 2017 13:44 uur

Wij zijn er niet beter op geworden 14 dagen terug 30 baht voor 1 kilo cuplump nu 20 baht voor 1 kilo gaat weer helemaal fout .

11 september 2015 10:37 uur

ook de prijs voor de latex [ruwe rubber] ? in thailand echt nog niet de prijs van 2-3 jaar geleden. enige uitleg zou welkom zijn. bvd. joep

Partner van Inkoperscafé
Sluiten

Inloggen met

of met e-mailadres