Magnifying glass Close

Adblocker is geactiveerd!

Op deze website worden advertenties getoond. Van de advertenties wordt de redactie betaald. De redactie verzorgt het nieuws op deze website. Zonder advertenties geen nieuws. Zou je je adblocker daarom willen uitschakelen

Roestige tijden voor metaalhandel

De metaalhandel trilt na van het hectische jaar 2008. De vraag ligt nagenoeg stil. "Er wordt nog geen wiel verkocht."

Over de hele breedte krijgt de economie klappen. maar de staalbranche is de laatste tijd wel bijzonder hard getroffen. In een korte tijd verdween de groei die er in de eerste helft van 2008 nog was als sneeuw voor de zon. Grote speler Corus draait nog maar op halve kracht na het (tijdelijk) sluiten van één van de twee IJmuidense hoogovens en vroeg reeds werktijdverkorting aan voor 1100 werknemers. De vraag naar metaal vanuit de bouw ligt nagenoeg stil en ook vanuit de automotive-industrie valt momenteel weinig verbetering te verwachten.

"Geen schip te vinden"
Voor handelsondernemingen is het erop of eronder. Breedveld Staal is zo"n onderneming. Het bedrijf uit Krimpen aan den IJssel levert al zestig jaar aan machinefabrieken. constructiefabrieken. de scheepsbouwindustrie. offshore-industrie en weg- en waterbouw. Peter Breedveld beschrijft de situatie vóór de malaise: "In juni waren de staalprijzen op een hoogtepunt. extreem hoog als je kijkt naar hoe de situatie in december 2007 nog was. Er was een ongebreidelde groei over de eerste helft van 2008 en heel veel voorraadvorming in de keten. Op een gegeven was er geen schip meer te vinden om ijzererts mee te vervoeren. Er werd beweerd dat er een groot probleem zou komen met het verkrijgen van staal."

Hoe weerbarstig bleek de werkelijkheid. De kredietcrisis sloeg toe. geld komt nu minder goed los en dat is te merken in de handel. Breedveld zegt niet zo hard geraakt te zijn als enkele collega"s. "Zelf hebben we in juni al aan de handrem getrokken. Toen was er al informatie dat het economisch minder zou gaan. Uiteraard heb je altijd je basisvoorraad. daar maak je verlies over. maar de schade is beperkt gebleven. Als het gaat regenen. moet je een parapluutje meenemen. zeg ik maar. Ik las in het Financieel Dagblad bijvoorbeeld een verhaal over een ijzerhandelaar die zich volgevreten had in materiaal. toen de metaalhandel ineens in elkaar zakte."

Verlies nemen
Deze handelaar is Jan van Meever. een ondernemer uit Meerkerk die zich voornamelijk bezighoudt met het verhandelen van stalen damwanden voor de bouwsector. Handelsonderneming Jan van Meever B.V. was de laatste jaren telkens een van de snelst groeiende ondernemingen in Zuid-Holland. Tegenover het FD beschrijft hij de gedachten waaruit hij deze zomer nog handelde: "Als ik geen orders boek. dan doet de concurrent het wel. En als ik niet oplet. dan slaat de Tsjechische fabrikant mijn handelsonderneming over en verkoopt hij zijn damwanden direct door aan mijn klanten." Zo kon het gebeuren dat hij ineens met een partij van 13.000 ton aan stalen damwanden zat opgescheept. waarover hij enkele miljoenen verlies moest nemen. Van Meever zegt er weken wakker van te hebben gelegen. "Na mooie jaren is het wel even slikken als de wekelijkse 140 vrachtwagens veranderen in zeven vrachtwagens."

Reden genoeg om hem te vragen of hij nog veel reacties op het bewuste artikel heeft gehad. De publiciteit blijkt hem goed te hebben gedaan: "Er zijn wel een paar mensen geweest die naar aanleiding van dat verhaal spullen van me wilden kopen". reageert Van Meever. Waren er nog reacties van branchegenoten? "Nee. die willen het liefst dat ik vandaag nog kapot ga. Zo gaat dat nu eenmaal in deze bedrijfstak." Hij verwacht dat het de komende maanden wel "kwakkelen" zal blijven. "Er zijn geen kopers. Niemand die wil investeren de lange termijn. niet in deze branche. Mensen zijn bang. Net als ik. Ik ben ook bang. Ik hou niet van bangmakerij. maar dit gewoon pure realiteit. We verkopen niet. Wij zijn de eersten die het voelen. samen met de bouwbedrijven."

Stabilisering van prijzen
"Ik ben geen econoom". gaat Van Meever verder. "ik verkoop damwanden. Als ik die niet verkoop. komt er geen fundering. Als er geen fundering is. dan is er ook geen bovenbouw. en ga zo maar door. De handel ligt gewoon stil." Dat ziet ook Breedveld: "Er wordt nog geen wiel verkocht."  Wellicht is de stabilisering die de metaalprijzen deze maand meemaakten gunstig. "Dit heeft een balancerend effect. Maar als de vraag wegblijft kunnen de prijzen nog verder zakken". zegt Breedveld. Van Meever is het met hem eens: "Je ziet nu dat men vaker kiest voor huren in plaats van nieuwbouw. Het blijft nog even kwakkelen. ik verwacht nog zeker anderhalf jaar. maar misschien dat dan het vertrouwen weer terugkeert."

Aldus was 2008 een vreemd jaar voor de staalbranche. Een jaar met twee gezichten: een spectaculaire groei in de eerste maanden. waarna de groei in de tweede helft van het jaar weer net zo spectaculair teniet werd gedaan. Breedveld: "We zijn nu weer op het niveau van december 2007."
Er was de kredietcrisis. de grote Chinese vraag naar aanloop van de Olympische Spelen en het verdwijnen van deze vraag na de zomer (Breedveld: "Ik denk eigenlijk niet dat dit direct van invloed is geweest"). maar de stemming in de markt was misschien wel allesbepalend: "Als alles goed gaat. verliezen mensen het perspectief en overzicht. denk ik". besluit Breedveld.

Auteur: Koos Plegt

Partner van Inkoperscafé
Partner van Inkoperscafé

Reacties

Partner van Inkoperscafé
Sluiten

Inloggen met

of met e-mailadres