Magnifying glass Close

Adblocker is geactiveerd!

Op deze website worden advertenties getoond. Van de advertenties wordt de redactie betaald. De redactie verzorgt het nieuws op deze website. Zonder advertenties geen nieuws. Zou je je adblocker daarom willen uitschakelen

Risico’s nieuwe wet betaaltermijn

Op 1 juli 2017 trad de ‘Wet uiterste betaaltermijnen van zestig dagen voor grote ondernemingen’ in werking. Dit brengt risico’s met zich mee voor grootbedrijven, omdat zij hun werkwijze en contract moeten aanpassen. Dat meldt Cobouw.

Door het in werking gaan van deze wet moeten grootbedrijven zich nog meer bewust zijn van de kenmerken/eigenschappen van hun contractspartij gedurende de hele looptijd van de overeenkomst. Cobouw verwacht dat de nieuwe wet ook impact zal hebben op de (standaard)contracten van grootbedrijven. Ze moeten immers de betalingstermijnen aanpassen, maar zullen ook met beschermingsmechanismen ter indekking van mogelijke impact van nietigheid komen. Ook is Cobouw benieuwd hoe de praktijk omgaat met de nieuwe wet.

Verslechterde liquiditeitspositie
De reden dat deze wet in werking is gegaan, is omdat grootbedrijven geregeld betaaltermijnen van meer dan 60 dagen afspreken met MKB-bedrijven en zelfstandige ondernemers. Dit kan leiden tot een verslechterde liquiditeitspositie van MKB-bedrijven en zelfstandige ondernemers, een sneeuwbaleffect binnen de handelsketen en daardoor schade aan de economie als geheel.

De wet
De wet houdt in dat partijen een betalingstermijn van maximaal 60 dagen mogen hanteren. Bedrijven kunnen hun contracten met MKB-leveranciers nog tot 1 juli 2018 omzetten, bij nieuwe contracten geldt deze wet direct. Als bedrijven de wet overtreden, wordt de betalingstermijn automatisch aangescherpt tot dertig dagen. De debiteur heeft daarnaast recht op vergoeding van de huidige wettelijke rente van acht procent over de overschreden termijn. Dat geld tot vijf jaar na dato.

Partner van Inkoperscafé:
Partner van Inkoperscafé:

Reacties

Partner van Inkoperscafé:
Sluiten

Inloggen met

of met e-mailadres