Magnifying glass Close

Risico prijsfluctuaties beperken met zuivelderivaten

Beursbedrijf Euronext introduceert op 13 april een nieuw pakket zuivelderivaten op de Amsterdamse beurs, waarmee ondernemers in de sector, maar ook andere marktpartijen, het risico op prijsfluctuaties kunnen indammen of overnemen. Het gaat om termijncontracten voor boter, magere melkpoeder en weipoeder. Later volgen ook optiecontracten op die producten.

Directe aanleiding is het einde van het Europese systeem van melkquota. Boeren mogen zoveel melk produceren als dat het land aankan. Euronext denk dat dit meer prijsschommelingen op gaat leveren. Met termijncontracten komen marktpartijen transacties in de toekomst overeen. Ze spreken af op een bepaald moment een bepaalde hoeveelheid van het zuivelproduct te verhandelen, tegen een vooraf bepaalde prijs.

Herkenbare referentieprijs
De derivatenhandel biedt een duidelijke en herkenbare referentieprijs voor de onderliggende grondstof. “Dit is interessant voor directe producenten van de drie onderliggende waarden”, zegt Nicholas Kennedy, hoofd ontwikkeling grondstofderivaten van Euronext tegen FD.nl. “Maar ook voor de verwerkers van die halffabricaten, zoals bakkers, ijsproducenten en producenten van babyvoeding.”

Meningen verdeeld
FrieslandCampina geeft aan positief te staan tegenover de introductie. “Hiermee kunnen we fluctuaties in de prijzen dempen en de risico’s verkleinen”, aldus de woordvoerder. Toch is niet iedereen enthousiast. Woordvoerder René van Buitenen, woordvoerder Nederlandse Zuivelorganisatie, zegt: “Die volatiliteit is niet iets wat woensdag begint, dat duurt al jaren. Zonder een oordeel over de producten te willen vellen, zie ik nog geen grote behoefte. Maar misschien komt dat nog.”

 

Partner van Inkoperscafé
Partner van Inkoperscafé

Reacties

Partner van Inkoperscafé
Sluiten

Inloggen met

of met e-mailadres