Magnifying glass Close

Rijkswaterstaat zet zzp’er met rug tegen de muur

Rijkswaterstaat gaat het tarief van ingehuurde zelfstandigen eenzijdig met minstens vijf procent verlagen. Vooral de manier waarop dit is gecommuniceerd leidt onder zzp’ers tot woede. Mogelijk draait Rijkswaterstaat door de ophef de maatregel zelfs terug.

Het tarief van zzp’ers bij Rijkswaterstaat wordt eenzijdig met minstens vijf procent verlaagd. Dit heeft Rijkswaterstaat medegedeeld via een memo die zelfstandigen te zien kregen via een bemiddelaar. Niet alleen de eenzijdige tariefverlaging, maar ook de manier waarop deze is gecommuniceerd heeft onder zzp’ers tot verontwaardiging geleid. “Dat Rijkswaterstaat haar zzp’ers via een bemiddelaar inlicht over de contractwijziging vind ik wel erg laag bij de grond”, zegt Johan Marrink, oprichter van belangenvereniging ZZP Nederland. “Laat ze dan op zijn minst de zzp’ers persoonlijk inlichten over de wijziging.” Rijkswaterstaat wil ondertussen niet op de maatregel reageren. Toch lijkt er intern de nodige onduidelijkheid over te bestaan. Een medewerker zegt bij navraag zelfs dat de tariefsverlaging volgens de laatste geruchten mogelijk niet meer door gaat.

Boze mails
ZZP Nederland heeft boze mails ontvangen van leden over het gedrag van de overheidsinstantie. Volgens Marrink gaat het om zo’n tien à twintig mails, volgens hem slechts het topje van de ijsberg wat betreft de onvrede die de maatregel heeft veroorzaakt. “Veel zzp’ers reageren er niet op, want zij zijn allang blij dat ze mogen blijven. Vaak nemen ze dan met een lager salaris genoegen.” Toch is men bij ZZP Nederland niet te spreken over de manier van handelen van Rijkswaterstaat. “Het voorstel wordt de zzp’ers gewoon door de strot gedrukt”, meent Marrink. “Het is gewoon meegedeeld als opgelegde maatregel en de zzp’ers kunnen er zelf niks tegen doen. Dat hoort niet bij de overheid.”

Machtsmisbruik
Bij Rijkswaterstaat worden ongeveer drieduizend zzp’ers ingehuurd via allerlei constructies. Marrink ziet de eenzijdige oplegging als machtsmisbruik van de overheid. “Zij willen niet eens over het contract onderhandelen. Zo ga je toch niet met je personeel om?” Rijkswaterstaat is niet de enige organisatie die haar leveranciers eenzijdige wijzigingen aan voorwaarden oplegt. Vorig jaar zorgde Ahold al voor opschudding door van haar leveranciers een extra eenzijdige korting te eisen en afgelopen maand was het raak bij DE Master Blenders. De leveranciers van DE moesten accepteren dat hun factuur meer dan een half jaar open blijft staan.

Partner van Inkoperscafé

Wil je alles weten over je mogelijkheden als inkoper bij ?

Ontdek het nu!
Partner van Inkoperscafé

Wil je alles weten over je mogelijkheden als inkoper bij ?

Ontdek het nu!

Reacties (18)

21 maart 2014 11:39 uur

Helemaal mee eens

18 maart 2014 12:59 uur

Een opmerking...Contract is contract en contract breuk is betalen....en daarna is het weer een open onderhandeling. Kostenpost RWS

6 januari 2014 12:34 uur

Dit is een typische RWS inkoopstrategie. Melken of op een andere manier marktpartijen tegen elkaar uitspelen mag de overheid niet. Ze hebben hier een oplossing voor gevonden door vooral grote marktpartijen te contracteren (want als een grote marktpartij een kleine marktpartij uitwringt, is dit niet hun aan te rekenen). In dit geval worden naast ZZP'ers ook tussenpersonen gedwongen om bij verlengingen 5% marge in te leveren. Laten de tussenpersonen deze marge nu direct terugleggen bij de ingehuurde ZZP'ers. Als RWS kiest voor het indexeren van haar tarieven volgens een CBS index of zo, zou ik een marktconforme verlaging wel redelijk vinden.

20 december 2013 15:07 uur

Hallo, wake up. Het is echt wel crisis en wie denkt dat je als ZZPer de dans kunt ontspringen, slaap lekker verder. Natuurlijk is dit geen fraai voorbeeld van inkopen, maar de harde realiteit van nu dwingt eenieder tot drastische stappen. We hebben al die ZZPers niet gehoord toen ze gouden bergen verdienden. Dat het nu, hopelijk voor even, anders is, kan toch geen verassing zijn. Ik zou ook vooral 10% langzamer gaan werken, wat een mentaliteit....

18 december 2013 22:24 uur

Het gaat alleen om contracten bij verlenging en er mag dus zeker wel een nieuw tarief afgesproken voor de nieuwe contractperiode. Er wordt daarnaast ook akkoord van de leverancier of zzp'er gevraagd dus het is zeker niet met de rug tegen de muur.

18 december 2013 21:56 uur

Er is al drie keer ingeleverd. Eerst toen de longlist kwam, daarna gingen de functiegroepen omlaag in waardering en nu dit voorstel. Terwijl er nu gediscussieerd wordt over uurtarieven, gaat er in de projecten het er met grote scheppen de deur uit zonder dat daar enige houdbare raming aan ten grondslag ligt. Op deze wijze gaat het hele bedrijf Rws ten onder door gebrek aan straks afdoende kennis en kritische massa

18 december 2013 21:25 uur

Ik las dat het ging bij verlengingen en niet bij lopende contracten. Dan is het best logisch om het contract open te breken, dat gebeurde ook al jarenlang andersom. Ambtenaren zelf hebben al meer dan 3 jaar geen verhoging gehad, dat is dus ook een verlaging van 4-6 procent terwijl de meeste zzp contracten wel jarenlang indexeringen hadden, dus gezeur dat op ambtanaren niet bezuinigd worden is wat kort door de bocht. We leveren allemaal in.

18 december 2013 15:52 uur

Wat mij opvalt is dat er redelijk beledigende uitspraken worden geponeerd. Dat vind ik niet erg professioneel. Zijn er ook reacties van Inkopers die hun vak serieus nemen ? Dit is toch het Inkoperscafé ?

18 december 2013 00:18 uur

Een mooi voorbeeld van Kraljic. Rijkswaterstaat heeft de "macht". Want hoe groot is de kans dat de zzp'er zijn contract aan de wilgen hangt? Dus doordrukken die handel; ze gaan toch wel akkoord. En helemaal gelijk. Dat is zoals het nu is afgesproken. De vraag is echter hoe dit past in het MVO verhaal van de overheid. Is dit acceptabel? Je maakt een afspraak, en omdat je denkt dat je ermee weg kunt komen, pas je de afspraak ten faveure van het eigen voordeel aan. Natuurlijk kan de zzp'er weigeren om de nieuwe condities te accepteren. Maar hoe reëel is dat dan? Gaat iemand oude schoenen weggooien voordat hij nieuwe heeft? Niet groot die kans. Maar wat als er zich morgen een betere kans voordoet? Dan kan de zzp'er ook gewoon binnen 1 dag vertrekken. Want wie begon nou met het aanpassen van de regeltjes? Kortom, het is een typisch geval van niet handig. Om nog maar eens te zwijgen van het imago van het inkoopvak: onbetrouwbarte sujetten die, zodra ze denken dat ze ermee weg kunnen komen, de spelregels in eigen voordeel aanpassen. Is dat hoe inkoop Rijkswaterstaat te boek wil staan? Amateurs!

17 december 2013 22:18 uur

Schandalige zaak. RWS is zelf niet in staat haar budgetten goed te managen. Outsourcingstrajecten lopen op fiasco's uit. Gemakkelijke handelswijze om via de brookers aan te kondigen dat de er kostenreductie behaald moet worden over de ruggen van de ZZP-ers. Zolang er e.e.a contractueel goed is vastgelegd dan kan RWS niet koten. Vaak wordt er nog gedreigd dat de Overkomst wordt beeindigt. ZZP-ers komen er beter tijden aan vertrek dan bij RWS. Nog even en dan werk als zwartwerker

17 december 2013 18:09 uur

Ach als ze je op die manier willen belazeren kun je natuurlijk meer uren maken terwijl dat bij keihard werken niet nodig is. Dus gewoon dezelfde snelheid werken als de gemiddelde snelheid ban de mensen van rijkwaterstaat en je hebt toch Meer dan 25% meer inkomsten

17 december 2013 16:02 uur

Eenzijdig iets afdwingen door je machtspositie. Dit lijkt een beetje op de "Lopez-methode" RWS doet het nog aardig netjes met 5% Maar dit soort inkooppraktijken passen natuurlijk niet bij een overheidsorganisatie.

17 december 2013 14:27 uur

Wat een zombies, zeg. Zitten daar 3000 zzp-ers in te huren, omdat ze met hun dikke reet zelf niks doen, gaan ze de enige mensen die daar wel werken 5% korting voor hun neus gooien. Kunnen ze die RWS-ers zelf niet beter 5% korten? Dat zet meer zoden aan de dijk en doet geen pijn.

17 december 2013 14:19 uur

Hoezo 'de tarieven waren al veel te hoog' ? Kun je zomaar alle ingehuurde ZZP'ers over 1 kam scheren ? Wat voor de één geldt, zal niet voor de ander gelden. Ook andere opdrachtgevers maken zich schuldig aan dit gedrag, zoals een grote Nederlandse bank enige tijd terug. Ik werk al ruim 10 jaar als externe en weet inmiddels met welke opdrachtgevers je een goede band op kan bouwen. Wel een tip: houd je marktwaarde goed in de gaten, en zorg dat je een goede financiële buffer hebt om een periode te overbruggen zonder opdracht. Je hebt dan meer tijd om de beste opdracht volgens jouw criteria te vinden, zoals aard en inhoud van de opdracht, standplaats, aantal uren en tarief, etc. In ieder geval komt op mijn lijstje nu een minnetje achter Rijkswaterstaat.

17 december 2013 13:55 uur

Die tarieven waren al veel te hoog. Dus goed plan. 5 procent is echter ridicuul: wie zou ook blijven met 25 procent minder?

17 december 2013 13:18 uur

Lever je toch 10% minder inspanning. Alsof een ambtenaar dat ooit kan controleren ....

17 december 2013 13:10 uur

Een klassiek voorbeeld van hoe je niet moet inkopen. De prijzen gaan onder druk omlaag, de leverancier (zzp'er) is ontevreden, disloyaal, zal bij een eerste mogelijkheid overspringen naar een betere opdrachtgever. En de goeden gaan eerst. Dus wel korting, maar geen resultaat. Mike de Jongh, PeopleGroup

17 december 2013 13:03 uur

Volgens mij heb je een contract met daarin het overeengekomen tarief en voor hoelang deze geldt. Men kan dus niet eenzijdig het tarief verlagen. Nadat het contract is beëindigd kan men een nieuw tarief overeenkomen. Jammer ook de overheid heeft zich aan de regels te houden.

Partner van Inkoperscafé

Wil je alles weten over je mogelijkheden als inkoper bij ?

Ontdek het nu!
Sluiten

Inloggen

of met e-mailadres