Magnifying glass Close

Adblocker is geactiveerd!

Op deze website worden advertenties getoond. Van de advertenties wordt de redactie betaald. De redactie verzorgt het nieuws op deze website. Zonder advertenties geen nieuws. Zou je je adblocker daarom willen uitschakelen

“Rijkswaterstaat is de top van de inkoop-eredivisie”

Werken bij Grote Projecten en Onderhoud binnen Rijkswaterstaat betekent omgaan met grote belangen en grote financiële impact. Het gaat namelijk om projecten met een aannemerssom vanaf 65 miljoen euro. Hoe is het om zulke complexe projecten in te kopen? InkopersCafe.nl spreekt hierover Pieter de Leeuw, hoofd Inkoop- en Contractmanagement.

De Leeuw werkt inmiddels 1,5 jaar bij Rijkswaterstaat en heeft daarvoor ervaring opgedaan bij onder andere de Nederlandse Spoorwegen en de Rivas Zorggroep. In zijn loopbaan vindt hij Rijkswaterstaat wel de ‘top van de eredivisie’. “Wat mij vooral opvalt is dat Rijkswaterstaat een zeer professionele organisatie is. Rijkswaterstaat ontwikkelt veel modellen en standaarden, wat bijdraagt aan de ontwikkeling van het vakgebied. Neem bijvoorbeeld ons contractenbuffet. Maandelijks worden ervaringen en wetswijzigingen verwerkt in de standaardcontracten. Vervolgens publiceert RWS deze standaard inkoopdocumenten op haar zakelijke website, die voor iedereen toegankelijk is. Dit is een stukje professionaliteit dat je nergens anders tegenkomt.”

“Ook houden we ons niet specifiek bezig met het verkopen van inkoop. Bij veel andere organisaties is dit wel het geval. Hier is inkoop binnen het GWW-domein ingebed. Een vanzelfsprekendheid. De positie van inkoop hoef je niet te bevechten, die is er. Dat is erg comfortabel, waardoor je de volledige aandacht kan richten op de uitdagende projecten.”

Projecten van 300 miljoen euro
“De projecten zijn prachtig, complex en omvangrijk”, vervolgt De Leeuw. “De gemiddelde omvang is 300 miljoen euro. Dat is niet alleen een grote financiële verantwoordelijkheid, maar brengt ook risico’s en een grote mate van complexiteit met zich mee. Denk bijvoorbeeld aan het project ‘Icoon Afsluitdijk’. Samen met innovator Daan Roosegaarde hebben we dit gedeelte van de Afsluitdijk aangepast. Aan de ene kant ging het om onderhoud en constructieve aanpassingen. Maar daarnaast zijn ook lichtgevend materiaal, energie opwekkende vliegers en lichtgevende algen toegepast. Dat is een bijzonder project.”

Uitdagend contractmanagement
De aanbesteding van een project kan pittig zijn en De Leeuw ziet ook een stevige uitdaging binnen de contractmanagementfase. “Het contract is er, maar de realiteit leert dat we in de realisatiefase vaak op wijzigingen stuiten. Die wijzigingen op een bestaand contract hebben regelmatig een grote financiële impact. De contractmanagers staan voor de uitdaging om samen met de aannemers overeen te komen wie de financiële gevolgen draagt en hoe het issue wordt opgelost.

Inkoop Contractmanagers gezocht
De Leeuw zoekt nog uitbreiding van het team Inkoop-Contractmanagers. Een opvallende functienaam, die je niet vaak in deze combinatie tegenkomt. “Wat we ermee willen uitdrukken is dat de contractmanager ook verantwoordelijk is in de inkoopfase. Het is belangrijk om de verbinding te leggen tussen de voorbereiding, aanbesteding en realisatiefase. In veel organisaties worden de contracten vanuit inkoop doorgeschoven naar de contractmanagers die vaak onvoldoende zijn betrokken bij de totstandkoming van die contracten. Daardoor raak je de verbinding kwijt tussen de verschillende fases in het inkoopproces. Wij houden met deze functie de verbinding in stand.

Ben jij op zoek naar een uitdagende baan als ‘Inkoop-Contractmanager’ bij een van de meest toonaangevende werkgevers van Nederland? Klik hier voor meer informatie.

Rijkswaterstaat is gold partner van InkopersCafe.nl.

Partner van Inkoperscafé
Partner van Inkoperscafé

Reacties (3)

inkoperscafe gebruiker 14 augustus 2018 13:42 uur

Misschien gaat dit onderdeel van inkopen bij RWS goed, maar het Dynamisch Inkoopsysteem dat RWS gebruikt om tijdelijk personeel te werven faalt daarentegen jammerlijk. Als gevolg van de veel te specifieke eisen die de inkopers stellen, vangt RWS, zeker onder de huidige omstandigheden op de arbeidsmarkt, zeer regelmatig bot en moet de aanvraag geannuleerd worden. Onbegrijpelijk dat ze denken dat alleen mensen die precies aan die specifieke eisen voldoen de klus kunnen klaren. #gemistekans(en)

inkoperscafe gebruiker 22 februari 2018 11:28 uur

kan iemand mij vertellen hoe ik bij het (in het bovenstaande artikel genoemde) contractenbuffet van RWS kan komen ?

inkoperscafe gebruiker 20 februari 2018 17:05 uur

Jammer, dat er zoveel misgaat bij de grote projecten van RWS. De inkopers zullen zich aan dienen te passen aan de werkelijkheid.

Partner van Inkoperscafé
Sluiten

Inloggen met

of met e-mailadres