Magnifying glass Close

Adblocker is geactiveerd!

Op deze website worden advertenties getoond. Van de advertenties wordt de redactie betaald. De redactie verzorgt het nieuws op deze website. Zonder advertenties geen nieuws. Zou je je adblocker daarom willen uitschakelen

Resultaten uit het verleden bieden inzicht en toekomst

Ik las laatst 2 rapporten die mij aan het denken zetten. Het ene rapport was van McKinsey en het andere rapport van het IMF. Het rapport van McKinsey vertelt mij dat inkoop meer gebruik moet maken van de al bestaande (cloud based) inkoopsoftware om de inkoopprocessen te verbeteren. Zo kan inkoop versnellen en optimaliseren. Het rapport van het IMF voorspelt dat u over 5 jaar niet meer nodig bent als u vandaag de digitalisering niet omarmt. Volgens hen doet een robot dan uw werk.

Herhaling van het verleden? Vroeger werd de scheepsbouw zwaar gesubsidieerd. Doordat er veel arbeidskrachten beschikbaar waren, was het goedkoper om de scheepsbouw te subsidiëren dan praktisch geschoolden thuis te laten zitten en een uitkering te geven. In de jaren ’70 van de vorige eeuw stopte Nederland met deze subsidies. Dit was een moeilijke tijd, veel scheepswerven gingen failliet.

Het was ook een kans voor de overlevers: zij gebruikten nieuwe technologieën om te innoveren. Vandaag de dag heeft Nederland een enorme voorsprong in de scheepsbouw, met name in de baggerbouw en in de slepers. Letterlijk door de inzet van robots verschoof het werk van operationeel naar hoog technologisch. Met werkgelegenheid in de scheepsbouw en de toeleverende industrieën als gevolg.

Ook in de inkoop zijn dit soort fantastische ontwikkelingen te zien. Neem dashboarding. In het verleden moest een inkoopanalyst bij een nieuwe export uit het ERP-systeem dezelfde repeterende handelingen uitvoeren om de data te schonen, te consolideren en te verrijken. Nu doet de machine dit dankzij de robotisering. Hetzelfde geldt voor leveranciersmanagement: de nieuwste software maakt via kunstmatige intelligentie gebruik van externe gegevensbronnen waardoor de risicoprofielen van uw leveranciers zo accuraat zijn dat zelfs uw leverancier er nog wat van kan leren.

En u dacht nog wel dat u goed bezig was. Leuke inkoopopleiding achter de rug, u weet wat Best Value Procurement is, u weet hoe u het aan moet pakken met de aankomende onderhandelingen. Daar heeft u geen automatisering bij nodig, dat zit alleen maar in de weg. En zeker al geen robotisering of innovatie. Daarnaast heeft u nooit klachten gehoord, dus het zal wel goed zitten. Toch? Het zal dus zo’n vaart niet lopen.

Resultaten uit het verleden laten wel degelijk zien dat digitalisering, robotisering en innovatie een goed idee zijn. Dus start vandaag nog met inkoopprocessen automatiseren en digitaliseren! Het lijkt een hele operatie, maar dat hoeft het niet te zijn.

Partner van Inkoperscafé
Partner van Inkoperscafé

Reacties

Partner van Inkoperscafé
Sluiten

Inloggen met

of met e-mailadres