Magnifying glass Close

Adblocker is geactiveerd!

Op deze website worden advertenties getoond. Van de advertenties wordt de redactie betaald. De redactie verzorgt het nieuws op deze website. Zonder advertenties geen nieuws. Zou je je adblocker daarom willen uitschakelen

Repeterende processen digitaliseren

‘In tijden van crisis kom je erachter hoe goed je georganiseerd bent’

Triple i Sourcing Group (TiSG) is het inkoopplatform voor de Industrie. Het bedrijf koopt als contractmanagementpartij voor klanten grondstoffen, verpakkingen en diensten in. De klantenportefeuille bestaat voor het grootste deel uit levensmiddelenfabrikanten, maar het bedrijf mag ook de maakindustrie, zoals bijvoorbeeld een grote glas- en een tabaksfabrikant, tot haar klantenkring rekenen. De ingekochte producten en diensten variëren van suiker, golfkarton en energie tot de sourcing van uitzendbureau’s. “We zijn het verlengstuk van de inkoopafdeling.”

Ideale inkoopmoment
“Vanuit de termijndata bepalen we het ideale inkoopmoment voor onze klant”, vertelt algemeen directeur Wietse Nieuwenhuis. “Op ons inkoopplatform verzamelen we alle informatie op één plek: van facturen tot leverancierscertificaten en marktinformatie. We brengen ook het proces erachter in beeld, zodat het inkoopbeleid goed uit te voeren is en niet alleen de prijs telt.”

Maar daar stopt de dienstverlening van TiSG niet. Ook bijvoorbeeld het energieverbruik van klanten wordt in beeld gebracht. Op het platform staat een tool, waarmee de klant inzichtelijk krijgt hoeveel energie hij verbruikt op welke aansluiting.

Daarnaast zorgt TiSG ervoor dat de prestatie die is afgesproken in een contract, ook wordt nageleefd. “Onze klanten moeten vaak met één tot drie inkopers de hele portefeuille vullen. Onze specialisten zijn een verlengstuk van die inkoopafdeling. Zo maken we samen een strategisch account- en inkoopplan”, aldus Nieuwenhuis. “Samen hebben we meer slagkracht en ontzorgen we op die vlakken waar de klant dat wenst. Het is maatwerk aan de voorkant en structureren en automatiseren aan de achterkant.”

Werving personeel
Eén van de grootste inkoopcategorieën van TiSG is het sourcen van uitzendbureaus, voor veel bedrijven momenteel een enorme uitdaging. Nieuwenhuis: “Daarom kijken we verder dan simpel het opstellen van een contract. Hoe is reputatie van de sector? Waar wil die uitzendkracht werken? Hij kan in een magazijn van een webwinkel werken of om 04.00 ’s ochtends in de koelcel van een visleverancier. Hoe overtuig je mensen om daarvoor te kiezen? Wat biedt je hen aan als fabrikant en wat doet het bureau hieraan? Hoe is de concurrentiepositie van onze klant op de arbeidsmarkt? Onze specialisten selecteren de uitzendbureaus die dat kunnen organiseren en aansluiten op de wens van de klant.” TiSG beschikt over de ervaring – bij elkaar opgeteld werkten de collega’s die dit doen ruim vijftig jaar bij grote uitzendorganisaties – en de middelen om aanbiedingen van bureau’s tot op kostprijsniveau te analyseren en te benchmarken met de data uit deze trajecten.

Digitale revolutie omarmen
TiSG wil repeterende processen voor de klant zoveel mogelijk digitaliseren. De facturering wordt zo georganiseerd dat alle facturen kunnen worden ingelezen in de boekhouding van de klant. “De digitale revolutie is al een tijdje gaande. Die omarmen wij. Maar er is nog veel meer mogelijk. Kijk maar eens naar productspecificaties, die er in elk systeem anders uitzien. Die systemen moeten meer met elkaar gaan praten en de keten moet meer standaardiseren. Daar willen wij vanuit ons platform graag de intermediair in zijn. We moeten af van telkens hetzelfde rondje wandelen en de techniek juist voor ons laten werken.”

Toegevoegde waarde
De diensten die TiSG haar klanten biedt, worden steeds verder uitgebreid. Zoals wagenparkbeheer, energiemanagement en marktdata. “Een mooi voorbeeld van hoe wij toegevoegde waarde leveren, is met marktdata. We brengen eerst in kaart welke data er gewenst is in het collectief en verzamelen deze op het platform. De klant kan vervolgens zijn eigen dashboard inrichten en ontvangt zo gewenst alerts van marktbewegingen buiten de bandbreedte op een termijnmarkt. Zo zijn we samen met de klant op de hoogte van dezelfde data en stemmen we de koopmomenten af.”

Het systeem van TiSG is toegankelijk voor alle niveaus binnen een bedrijf. De financiële administratie kan er alle facturen vinden, de inkoopverantwoordelijke inkoopcontracten. De klant logt in op zijn persoonlijke dashboard en komt dan in een cloud based omgeving waar alles rond zijn inkoopprocessen te vinden is. Maar dat werkt twee kanten op. Ook de leverancier kan inloggen en kijken wat er gebeurt bij zijn klanten. Hij kan ook aanvragen ontvangen via het platform, zoals een offerteaanvraag of een vraag om productspecificaties te uploaden.

Nieuwenhuis: “Wij luisteren goed naar onze klanten en de leveranciers. Welke uitdagingen komen zij tegen? En met welke oplossingen kunnen we hen helpen om succesvoller te opereren? Wij zijn geen consultants, want we begeleiden het volledige proces. Ook als een klant voor een andere oplossing kiest dan wij adviseren.”

Algoritmes
Met vergaande digitalisering komt er veel bruikbare data beschikbaar. “Ik denk dat we vanuit het inkoopvak steeds meer gaan werken met algoritmes met voorspellende waarden. Zoals wij nu al koopmomenten bepalen op basis van deze gegevens. Uiteindelijk zal dit steeds meer vanzelf gaan en minder mensafhankelijk worden. Al moet je altijd sturing blijven geven aan het instellen van de parameters die het koopmoment bepalen.”

De huidige marktontwikkelingen maken inkoop lastig, constateert ook Nieuwenhuis. “In tijden van crisis kom je erachter hoe goed je georganiseerd bent en of je genoeg veerkracht hebt. Bedrijven leren door een crisis ook wel hun voorwaarden, inkoopcondities en samenwerking met partners beter in te richten. Daar is wel kennis en kunde bij nodig, en die hebben wij in huis.”

Over Triple i Sourcing Group
Triple i Sourcing Group is het moederbedrijf van Inbak, Indusource en Indupay. Het bedrijf werd in 2006 opgericht met als kernactiviteit de inkoopdienstverlening voor verschillende sectoren. TiSG beschikt over een ervaren team van ruim twintig professionals, waaronder veertien inkopers en kent een heuse eigen jeugdopleiding. Daarnaast ontwikkelt de technische staf het inkoopplatform continu door om klanten, leveranciers en het inkoopteam te ondersteunen en repeterende processen te automatiseren.

Triple i Sourcing Group (TiSG) is premium partner van Inkoperscafe.nl

Partner van Inkoperscafé:
Partner van Inkoperscafé:

Reacties

Partner van Inkoperscafé:
Sluiten

Inloggen met

of met e-mailadres

Mis niets en ontvang gratis E-book!

Schrijf je nu in voor de wekelijkse nieuwsbrief. Ontvang het laatste inkoopnieuws automatisch in je mailbox en ontvang het e-book 'De 6 juridische topics bij de inkoop van IT'.