Magnifying glass Close

Adblocker is geactiveerd!

Op deze website worden advertenties getoond. Van de advertenties wordt de redactie betaald. De redactie verzorgt het nieuws op deze website. Zonder advertenties geen nieuws. Zou je je adblocker daarom willen uitschakelen

Rabobank koopt circulair in

Rabobank probeert zoveel mogelijk gebruik te maken van circulair inkopen. Inmiddels heeft de bank al twee pilots gedaan waarbij circulariteit centraal stond: de inrichting van een vergaderzaal in het gebouw Zilver in Utrecht en de inrichting van werkplekken in het Eindhovense kantoor. Dit meldt Duurzaambedrijfsleven.nl

Rabobank heeft twee pilots gedaan met circulair inkopen.. De eerste pilot ging over de zo circulair mogelijke inrichting van een vergaderzaal in het Utrechtse pand Zilver. Deze pilot werd uitgevoerd door Gipsen. Hierbij was een bijzonder contract afgesloten: bestaand kantoormeubilair moest zo lang mogelijk worden gebruikt en bij aanschaf van nieuw meubilair werd gekeken hoe de partijen de producten aan het eind van de gebruiksfase weer terug in de keten konden brengen.

Bij de tweede pilot werd de kennis van de eerste pilot gebruikt. Dit project ging over het kantoor van het bedrijf in Eindhoven. Ook daar stond circulaire inrichting van de werkplekken centraal. Het bedrijf dat dit moest verzorgen, was Drentea. Drentea maakt bij het productieproces zoveel mogelijk gebruik van grondstoffen en energie uit hernieuwbare bronnen.

Keurmerken
Circulair inkopen bestaat voor een belangrijk deel uit pionieren. De basisvoorwaarden die in andere conventionele inkooptrajecten tot in de puntjes zijn geregeld, moeten hier nog worden uitgewerkt. Volgens Tanja Teeuwen, purchasing consultant bij Rabobank, zijn de bestaande duurzaamheidskeurmerken voor de inkoop van producten nog niet voldoende toegespitst op de circulaire economie. Volgens haar zou het helpen als er een keurmerk komt dat aantoont op welke manier bedrijven circulaire economie in de praktijk toepassen. Zo’n certificaat of keurmerk maakt het makkelijker om te zien welk bedrijf circulair inkopen hoog in het vaandel heeft staan.

Bewustwording
Het vergroten van kansen voor circulair inkopen begint volgens Teeuwen bij bewustwording en bij het vroeg betrekken van verschillende stakeholders binnen de organisatie, die daadwerkelijk gebruik maken van de gebouwen. Rabobank kan, door bewust na te denken over het benutten en de end-of-life fase van (kantoor)meubilair, zowel de economische als ecologische winsten behalen die de circulaire economie biedt.

Green Deal Circulair Inkopen
Rabobank was in 2013 een van de partijen die een handtekening zette onder de Green Deal Circulair Inkopen. Hierbij wisselen bedrijven informatie en ervaringen uit. Inkopers weten daardoor beter hoe ze moeten omgaan in een circulaire economie.

Partner van Inkoperscafé:
Partner van Inkoperscafé:

Reacties

Partner van Inkoperscafé:
Sluiten

Inloggen met

of met e-mailadres